Klei-mineralen

Klei-mineralen
Merk EM Bokashi
Land van herkomst nl.png
Levertijd: 1 werkdag
Totaal per pak: 3.00 kg
Prijs per pak : €  8.05
Prijs per kg: €  2.68
De bezorgkosten voor deze producten zijn € 5,90
Gratis verzonden vanaf 35,00 euro
Aantal

Afname niet ingevuld
Vul een geldig aantal in
Minimale afname is 1
 • Product info
 • Verwante info
 • Offerte aanvragen
 • Reacties (0)
 • Deel product

Klei-mineralen

Categorie: Tuin - Tuin verzorging - Artikelnummer: 2700000040089

Kleimineralen behoren tot de kleinste deeltjes die in de bodem voorkomen. Het bijzondere aan deze kleimineralen is de combinatie van hun vorm en samenstelling. Zij bestaan uit vele dunne plaatjes. Het gevolg hiervan is dat zij een zeer groot oppervlak per gewichtseenheid hebben. Dit kan voor het Bentoniet-kleimineraal oplopen tot 800 m2 per gram, ter vergelijking het meest in Nederland voorkomende kleimineraal (Illiet) heeft maximaal 150 m2 per gram.

Daarnaast zijn de kleimineralen ten gevolge van hun chemische samenstelling aan de randen elektrisch geladen. Deze lading wordt in de bodem altijd geneutraliseerd door ionen. Dit betekent dus dat kleimineralen een groot ionenbindend vermogen hebben. Vanwege deze eigenschappen kunnen kleimineralen een belangrijke rol in de bodemvruchtbaarheid vervullen.

Het grote adsorptie (bindend) vermogen van de kleimineralen heeft een belangrijke functie. De klei­mineralen zorgen ervoor dat vele ionen (K, Ca, Mg, Na, NH4) en spoorelementen worden gebonden en pas weer vrijkomen als de concentratie in de bodem van één van deze elementen afneemt. Zo zorgen kleimineralen voor een constante toevoer van allerlei voedingsstoffen. Nitraten worden niet direct door kleimineralen gebonden maar door de verbeterde structuur van de bodem is er minder kans dat nitraat kan uitspoelen.

Product informatie

 Kleimineralen zijn kleikorrels (2 tot 5mm groot) ter verbetering van de CEC (Cation Exchange Capacity) en bodemvruchtbaarheid. Ze bevatten sporenelementen en worden gewonnen in mijnen in Zuid-Duitsland. Deze klei deeltjes spelen in de bodem een zeer belangrijke rol bij bodemvruchtbaarheid. Zo kunnen ze het vocht in de bodem zeer goed reguleren. Verder zorgen ze ervoor dat de onmisbare sporenelementen, zoals bijvoorbeeld zink, koper en mangaan, worden gebonden en weer vrij gegeven worden wanneer er een tekort ontstaat aan deze elementen. 

Kleimineralen vormen samen met micro-organismen, organisch materiaal, en zelfs zandkorrels, een onmisbare bodemsubstantie - namelijk het "kleihumus complex" (KHC). Het kleihumus complex zorgt o.a. voor; pH buffering, regulering van fosfaat en sulfaat, het uitwisselen van voedingsstoffen voor de planten tot zelfs vocht-, lucht- en warmtehuishouding in de bodem. Edasil heeft een pH (zuurgraad) van 7-8, bevat 6-8% vocht en het kan tot 135% water absorberen.

Voordelen 
 • Capaciteit om water af te voeren en vast te houden (absorptie en capillaire opstijging)
 • Verbeteren van de bodemvruchtbaarheid en organische stof
 • Verbeterd de structuur van de bodem
 • Zuinig in gebruik
 • Makkelijk zelf toepasbaar
Verbruik
 • Dosering: verdeel 10kg Edasil kleimineralen per 100 m² per jaar
Kan het hele jaar gestrooid worden. Bij voorkeur in februari/maart/april. Kan samen met de Zeeschelpenkalk (zie tabblad 'Bijpassende artikelen") gestrooid worden.

Milieu informatie


 • Beste alternatief
 • Duurzame kwaliteit
 • Plantaardig
 

Foto's/Films
Verwante info

 Analyse van de macro- en sporenelementen:

Silicium oxide

ca.

56,0

%

Borium

ca.

1000

ppm

IJzer oxide

ca.

0,4

%

Kobalt

ca.

35

ppm

Alumini um oxide

ca.

16,0

%

Koper

ca.

20

ppm

Calcium oxide

ca.

4,0

%

Mangaan

ca.

300

ppm

Magnesium oxide

ca.

4,0

%

Molybdeen

ca.

20

ppm

Kalium oxide

ca.

2,0

%

Nikkel

ca.

50

ppm

Natrium oxide

ca.

0,4

%

Zink

ca.

90

ppmVerstuur dit artikel als e-mail of deel het op je sociale netwerk