Op zoek naar Vaklui? Eco-Logisch.BE Onze winkels Bedrijfsgegevens Onze missie Partners Bestel Info Extra service Sitemap

Spotlight

Share |
Groene Held: Bouwcoach Willem Vijfwinkel

Groene Held: Bouwcoach Willem Vijfwinkel

Willem Vijfwinkel is ecologisch bouwcoach. Met zijn W5 Natuurzaam volgt hij zijn passie en brengt hij zijn klanten de 'goede boodschap': 'Iedereen kan een positieve bijdrage aan het milieu leveren en daarbij comfortabeler wonen en leven.'

Eigenlijk zit de kern van zijn bezigheden al in zijn naam: W5 Natuurzaam. W5 vanwege zijn naam, Willem Vijfwinkel, en Natuurzaam, omdat dat zo'n mooie combinatie is van natuurlijk en duurzaam. Die laatste begrippen vind je ook weer terug op zijn visitekaartje. 'Natuurlijk duurzaam bouwen en wonen voor meer comfort' staat erop.

Willem Vijfwinkel (60) is bouwcoach. Ecologisch bouwcoach welteverstaan. Hij is adviseur, concept ontwerper en begeleider van enkel ecologische bouwprojecten. Zijn opdrachtgevers: bewoners, architecten, woningbouwcorporaties, bouwers die wel duurzaam wíllen bouwen, maar de kennis ontberen. Mensen die als het ware wel alle ingrediënten van de taart weten, maar geen idee hebben wat de verhouding en de volgorde ervan is en hoe je het klaarmaakt: daar is W5 Natuurzaam voor.

Jarenlang werkte hij als commercieel adviseur bij Warmteplan, een bedrijf dat isolatiemateriaal verkoopt. Nu is hij onafhankelijker: "Daar speelden toch de commerciële motieven van mijn baas nog een rol. Nu adviseer ik volledig op maat."

Vijfwinkel wil nog even terug naar de term natuurzaam: "In het Nederlands is er niet echt een mooi woord voor. In het Engels wel. Daar is durable iets dat lang houdbaar is, en sustainable iets dat duurzaam is én met de ecologie rekening houdt." Vijfwinkel stoort zich aan het feit dat iedereen tegenwoordig alles maar duurzaam noemt: "Een betonvloer is hartstikke duurzaam, maar voor het milieu heel slecht. Isolatieproducten zoals houtvezel, cellulose, vlas en wol zijn materialen die lang meegaan, die een positieve bijdrage leveren aan het milieu en ook nog eens comfortabel zijn. Daarmee waardeer je je woning echt op."

Dat de bouw nog steeds een van de grootste vervuilers is, daar mogen ze zich in de bouw best wel eens wat bewuster van worden. "Maar helaas, de euro's zijn nog steeds belangrijker dan het ecologische besef." Maar er is hoop: jarenlang bepaalde de aannemers het aanbod, nu is de klant steeds bepalender, constateert Vijfwinkel. Op de talloze bouwbeurzen die hij bezocht, hoorde hij steeds meer over eindgebruikers die weer waar voor hun geld krijgen. En dat is maar goed ook: "Mensen willen niet alleen een huis, maar ook een thuis waar het comfortabel en prettig is." Daarnaast ontmoet hij steeds meer aannemers die ecologisch willen werken.  Dat gebeurt volgens Vijfwinkel uit een zekere noodzaak: "We zitten niet voor niets in een bouwdip; we zullen met zijn allen een andere manier van bouwen moeten hanteren."

De bouwcoach merkt dat partijen in een bouwproces best ecologisch willen werken en gezamenlijk willen optrekken, maar vaak niet weten hoe. "Een architect weet bijvoorbeeld wel hoe een huis eruit moet komen te zien, maar niet hoe de opbouw van een houtskelet in elkaar zit en welke materialen hij kan gebruiken om een gezond leefklimaat te creëren. Zijn technische kennis is beperkt. Ik ondersteun hem daarbij."

Ecologisch bouwen gaat voor Vijfwinkel vooral over dampopen, winddicht en vochtregulerend construeren: "De schil van de woning moet als een derde huid zijn. Hij moet dus kunnen ademen. Met natuurlijke duurzame materialen kan je een co2-neutrale woning maken, die de warmte vasthoudt en wind- en luchtdicht is, maar toch ademt. Dit geldt voor alle seizoenen, waarbij het bij een zeer laag energieverbruik ’s winters toch warm en ’s zomers koel kan zijn."

Hij kent ook genoeg voorbeelden van hoe het niet moet: "Ik heb wel eens gezien dat glas- of steenwol kletsnat wordt aangebracht, omdat het regende toen de isolatie aan werd gebracht. Het kan wel twintig jaar duren voordat het vocht eruit is getrokken, en dan zetten ze als oplossing een mechanische ventilatie in. Dan krijg je dus het sick building syndroom." Nee, geef Vijfwinkel maar een warme, ademende woning, het liefst van hout: "Dat leent zich meer voor comfort dan beton of steen. Het voelt gewoon prettiger aan." 

Vijfwinkel is blij dat hij met zijn W5 Natuurzaam zijn passie kan volgen: "Er is niks mooiers dan de mensen om je heen een goede boodschap te brengen, dat iedereen een positieve bijdrage aan het milieu kan leveren en daarbij comfortabeler kan wonen en leven." Het is eigenlijk zo simpel, maar we worden er allemaal beter van: "Het grootste goed is gezondheid. Ik heb meegemaakt dat mensen zich echt gelukkiger gingen voelen."

Tip van Vijfwinkel: 

"Kijk goed naar wat de natuur je allemaal te bieden heeft. Alles wat uitgevonden zou moeten worden, heeft de natuur al lang geproduceerd. Kunstmatig gefabriceerd isolatiemateriaal zoals pur of piepschuim is vaak gemaakt van aardolie. Dat was nergens voor nodig geweest. Er zijn genoeg alternatieven voor isolatie zoals houtvezel, cellulose, wol of vlas."

Wat staat er vandaag op het programma?

"Ik heb mailtjes beantwoord van mogelijke opdrachtgevers en een vraag gekregen van een houtskeletbouwer die willen dat ik ze ondersteun op onder andere een bouwbeurs over ecologisch bouwen.  Ook heb ik vragen van bouwkundestudenten gekregen, via een bevriende architect, die willen weten hoe een dampopen opbouw van een houtskeletwoning in elkaar zit. Voorlopig ben ik nog druk met het opzetten van mijn bedrijf en mijn website, maar ik verwacht er binnenkort helemaal klaar voor te zijn."

 


Terug Naar alle artikels