Rietsuiker Melasse - 1L

Merk: EM Bokashi

€ 5,60 per zak incl. btw

Totaal per zak:
1 liter
Aantal

Rietsuikermelasse is de ideale en optimale voeding voor de Effectieve Microorganismen om EM-Actief te bereiden. Naast 1 deel rietsuiker melasse, heb je ook 1 deel EM-1 (de EM moedercultuur) en 20 delen water nodig.

Toepassingen van EM-Actief: 
 

Product informatie

Hoe maak je EM-Actief?
Voor 1 liter EM-Actief heb je het volgende nodig:
  • EM-1 – 1 deel – (50 centiliter)
  • Rietsuiker melasse – 1 deel – (50 centiliter)
  • Water – 20 delen – (900 centiliter)
  • Een waterslot
  • pH-indicator strip
  • 1 liter PET-fles (bijv. oude spa-fles)
  • Verwarming
Om van EM-1 (de EM moedercultuur) EM-Actief (geactiveerde EM) te kunnen maken ga je als volgt te werk:

1. Doe de melasse in de PET-fles en vermeng die met 1/2 l heet water.
2. Roer goed, zodat alle melasse oplost.
3. Daarna voeg je er 50 centilliter EM-1 bij. Roer ook dit goed, zodat alles goed mengt.
4. Als laatste vul je het vat af met kraanwater.Hiermee heb je een mengsel gemaakt van 5% EM-1, 5% melasse en 90% water.
5. Sluit de fles af met het waterslot. Vul het waterslot met water (zodat er geen zuurstof bij kan komen en CO2 kan ontsnappen).
6. Zet de fles bij de verwarming ( 32C, dit is de ideale temperatuur). Bij een lagere temperatuur duurt de fermentatie wat langer.
7. Na 7-10 dagen is je EM-Actief klaar voor gebruik. De geur en smaak is zuur (als je nog veel melasse proeft dan moet je het nog langer laten staan.
8. De pH meet je met de pH-indicator. Je doopt het stripje eventjes in de EM-Actief en je vergelijkt de kleur van het vakje in het midden (zonder getal) met de gekleurde vakjes. Lager dan 3,3 is prima. Boven de 4,5 is niet goed.
9. Als je de EM-Actief even proeft dan weet je voor de volgende keer hoe het moet smaken. EM-Actief dien je in een gesloten plastic of (donker)glazen fles en donker te bewaren (niet in de koelkast). Gebruik de EM-Actief binnen 4 weken.