Metselbijen inzetten voor een betere bestuiving van fruit.

Metselbijen inzetten voor een betere bestuiving van fruit.
 Begeleiding bij proces, van plaatsen nesthuizen tot 'coconoogst' want "Teler kan eenvoudig zelf bestuiven met mestelbijen"
Metselbijen inzetten voor een betere bestuiving van fruit. Telers kunnen hier nu eenvoudig zelf mee aan de slag. Henri Moors van het gelijknamige hoveniersbedrijf heeft zelf enkele jaren ervaring opgedaan met de methode en verkoopt nu nesthuizen en cocons. Ook begeleidt hij telers bij het proces, zodat die het uiteindelijk helemaal zelf kunnen gaan doen. "Ik laat zien waar de nestelhuizen komen te staan en verzorg aan het eind van het seizoen een oogstworkshop, zodat de teler leert om zelf de cocons te oogsten", vertelt Henri. 

Henri omschrijft de metselbij als een heel goede bestuiver. "In Nederland lopen we op dit gebied echt nog achter, in het buitenland wordt hier namelijk al 40 jaar mee bestoven. Ons systeem is vrij laagdrempelig en eenvoudig uit te voeren. Dit maakt het ook erg geschikt voor kleine telers om er zelf mee aan de slag te gaan." 

Een eiken behuizing met 4 nesthuizen die staat in een hoogstamboomgaard.

Er dienen ongeveer 6 nesthuizen per hectare geïnstalleerd te worden. En om van start te kunnen gaan, dient de teler eenmalig te investeren in de juiste hoeveelheid cocons. "Het meeste kan de teler zelf, omdat het een eenvoudig proces is. De teler zet de cocons in de koelkast en twee weken voor de bloei haalt hij ze er uit. Door de cocons twee dagen onder een temperatuur van 21/22 graden te bewaren worden ze versneld wakker. Na ze bij de nestelhuizen in het veld te zetten, gaan ze binnen twee weken stuifmeel zoeken."

Henri heeft maandag 13 april samen met Willemijn Cuijpers van het Louise Bolk Instituut de proeven uitgezet in de blauwe bessen.

De naam metselbijen is afkomstig van de werkwijze van de insecten. Ze leggen het stuifmeel en daarin 1 eitje in de gangen van de nesthuizen en 'metselen' die steeds dicht met grond. Henri: "Na 10/12 weken gaan ze dood en de nieuwe larven voeden zich met het stuifmeel dat in de nestelhuizen bewaard is gebleven. Nadat de larven zich in een cocon gesponnen hebben, halen we deze in het najaar eruit, zodat ze in het voorjaar weer ingezet kunnen worden." 

Henri vertelt dat ze nu al volop bezig zijn met proeven, onder meer met het Louis Bolk Instituut. "Voor het komend seizoen heb ik voor de appeltelers nog wel wat op voorraad. De telers met de latere rassen zouden dit jaar dus nog een proef kunnen doen met de metselbijen." Hij geeft het besef van het belang van bijen er al wel is, maar dat dit nog wel meer moet worden. "Bestuiving door bijen is niet alleen belangrijk voor de hoeveelheid gewassen op een veld, maar ook de kwaliteit en de houdbaarheid van het gewas en de vruchten wordt beter. De plant trekt hierdoor meer voedingsstoffen naar zich toe."  

Links het insectenhotel dat Henri in productie heeft voor bij bedrijven, gemeentes, natuurgebieden en vooral bij de bij-vriendelijke stroken. Rechts is een behuizing voor 2 nesthuizen met primula's eronder. De primula's dienen als voedsel voor de mannetjes omdat ze eerder uit zijn als de vrouwtje (er zijn nu nog geen bloemen open in de blauwe bessen).  

Bio-telers bewuster

Henri merkt dat de biologische telers bewuster bezig zijn met het onderwerp. "Zij zijn bereid om er wat meer werd voor te verrichten. Investeren in metselbijen loont. Zo vliegen de metselbijen zelfs eerder dan hommels en vliegen ze langer door. Verder zijn ze in slechter bloeiweer ook actief, ze laten zich niet afschrikken door regen." 

De hovenier is ook bezig om bij-vriendelijke stroken aan te leggen. "Ik ben momenteel aan het bekijken hoeveel animo hier voor is. De aanleg van bij-vriendelijke stroken kan de opbrengst in een perceel bevorderen. Daarmee trek je namelijk nog meer natuurlijke bestuivers aan." 

 

Voor meer informatie:

Henri Moors

Moors Tuinen

Lijsterbesstraat 8

5993 XJ Maasbree

06 41944155

info@moorstuinen.nl

www.moorstuinen.nl      

www.metselbijen.eu
Metselbijen inzetten voor een betere bestuiving van fruit.

Metselbijen inzetten voor een betere bestuiving van fruit.