Nieuwe verrijdbare Kippenkar

Nieuwe verrijdbare Kippenkar
Sinds april dit jaar zijn de verrijdbare kippenkarren van WijKamp Farming Solutions op de markt. Ze zijn bedacht en gebouwd door de jonge en gedreven ondernemers Stijn van de Bovenkamp en Rico Wijgergangs. De heren stonden afgelopen januari op de biobeurs om hun uitvinding te promoten. Nu krap een paar maanden later hebben ze al meerdere kippenkarren geplaatst, een samenwerking met GeluksVogel opgezet en kijken ze al vooruit naar de toekomst.
 
Stijn enthousiast: "We zijn in april begonnen en het gaat goed. We hebben verschillende kippenkarren verkocht zoals het prototype welke we op de Bio-beurs hadden staan. We zijn ook een concept aan het opzetten met de eigenaren van de eerste verkochte kar 'de GeluksVogel'. Zij verkopen de gelegde eieren in een doosje van 4 met daar omheen een wikkel waar het verhaal opstaat over hoe de kippen leven. Deze eieren zijn te koop in verschillende Natuurvoedingswinkels waaronder Ekoplaza. We zijn nu een pilot aan het draaien en willen ook dat de hanen een kans krijgen. Deze worden rond 18 weken geslacht en de eerste 250 stuks liggen nu in de winkel. Er is voor het Vredelinger ras gekozen, want dit dubbeldoelras (zowel voor het vlees als voor de eieren) willen we graag verder helpen ontwikkelen zodat meerdere biologische boeren deze kunnen gebruiken."

Deze twee ondernemers deden dit met als doel om kippen te houden waarbij het natuurlijke gedrag van de kip optimaal is.
 
Met het gebruik van een mobiele kippenkar ontstaat geen zwarte uitloop, is er minimale kans op wormbesmetting en levert de kar een belangrijke bijdrage voor een goed bodemleven.
 
De eenvoudig te verplaatsen “mobiele stal” voldoet aan de SKAL-normen en heeft plaats voor 249 leghennen en is erg geschikt als neventak op een (biologisch) bedrijf.
 
De kippenkar is uitgerust met zonnepanelen, heeft voer- en wateropslag voor minimaal zeven dagen, een hydraulisch af te draaien mestband, een automatisch uitdrijfsysteem in het legnest en een automatische cilinder voor de uitloop.
 
Overdag gaat er door middel van een elektrische cilinder een luik open zodat de kippen in de wei kunnen rondscharrelen. Als het avond wordt gaat deze ook weer automatisch dicht met een tijdschakelaar. Een zelfde tijdschakelaar bedient ook het automatisch open en dicht gaan van de luiken van de legnesten. Op deze manier kunnen de kippen niet in de nest slapen en blijven de eieren schoon. Onder de kar zijn twee grote cilinders geplaatst die met de hydrauliekslang eenvoudig aan de tractor kunnen worden gekoppeld. Bij het verplaatsen komen de wielen zo’n 30 centimeter van de grond af. Als de kar op zijn plaats staat kan de kar weer zakken en staat deze gelijkvloers.
 
In de avond of met bewolkt weer wordt er minder zonne-energie opgewekt. Om toch te zorgen voor voldoende stroom voor deze periodes hebben we een accu die ervoor zorgt dat dit altijd werkt. De nesten zijn aan de buitenkant gemonteerd om zo eenvoudig de eieren uit het nest te kunnen halen.

Zaterdag 8 en zondag 9 september zijn er Open Dagen van 14.00 - 17.00 uur.
Deze kunnen bezocht worden door een ieder die geïnteresseerd is in de mobiele kippenkar, maar ook door consumenten die graag het verhaal achter de eitjes en het vlees van de GeluksVogel willen zien. "Tijdens de Open Dagen kunnen we de bezoeker onze beleving laten ervaren. Er wordt veel georganiseerd voor jong en oud. Wij staan er met de Kippenkar 249 en geven uitleg over het concept. Maar tevens laten we ook ons nieuwe product zien. 
Dit is een kleinere kar voor 50 bio-leghennen. Deze kar kan zowel achter de tractor als de auto in tegenstelling tot de grote kar die alleen achter de tractor kan. Deze kar is zeker interessant voor mensen die minder afzet hebben, maar toch zo'n kar willen hebben. We hebben goede verwachtingen van de Open Dagen en hebben er zin in", sluit Stijn af.
 
De open dagen vinden plaats aan de Heibloem 11 te Nistelrode. 
Foto`s : Leonnephotographie Nieuwe verrijdbare Kippenkar

Nieuwe verrijdbare Kippenkar