Bokashi Keukenemmer - complete set

Bokashi Keukenemmer - complete set
super deal
Merk EM Bokashi
Land van herkomst be.png
Levertijd: 1 werkdag
Selecteer maat/type
Normaal per set: €  67.00
Aanbieding per set: €  59.96
De Bokashi startset bestaat uit: 2 emmers + toebehoren en 1 zak gratis starter.
De bezorgkosten voor deze producten zijn € 5,90
Gratis verzonden vanaf 35,00 euro
Aantal

Afname niet ingevuld
Vul een geldig aantal in
Minimale afname is 1
 • Product info
 • Verwante info
 • Bijpassende artikelen
 • Offerte aanvragen
 • Reacties (23)
 • Deel product

Bokashi Keukenemmer - complete set

Categorie: Interieur - Keuken - Artikelnummer: 2780000000320

Fermenteren in plaats van kompost maken!

Met de Bokashi keukenemmer fermenteer je eigen keukenafval in huis. Door keukenafval te mengen met een beetje Bokashi-starter (dat te koop is) ontstaat er waardevol organisch materiaal. De toegevoegde Effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren en dus niet gaat rotten.

Afmetingen van de emmer:   31x27x35cm

Hoe deze keukenemmer gebruiken
Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakt keukenafval en iedere andere soort plantenresten. Bij een goede fermentatie krijgen rotting en stank geen kans.

Bereiding:

 1. Snij GFT-afval in kleine stukjes.
 2. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de bodem van de keukenemmer.
 3. Breng een laag van verse GFT-afval in de emmer.
 4. Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de GFT-afval.
 5. Druk de GFT-afval aan.
 6. Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
 7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
 8. Tap dagelijks het verzamelde sap af.. Dit sap kan gebruikt worden als plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap met 100 delen water.
 9. Laat de GFT 1-2 weken in de Bokashi keukenemmer fermenteren.
 10. De GFT-Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft.
 11. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om later in te werken.
 12. Praktisch gebruik van GFT-Bokashi staat verder in deze brochure.

Waarde van GFT-Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.

Bokashi zorgt voor een:

 • Goede voeding voor het bodemleven.
 • Ontgiftende werking op de bodem.
 • Goed leefmilieu voor micro-organismen.
 • Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

 • De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
 • Een verschuiving naar een opbouwende ziekteonderdrukkende bodem.
 • Een grotere microbiele diversiteit en activiteit.
Waarom fermenteren i.p.v. komposteren?
Mits goed gedaan:
-Ideaal voor Eco-Mensen met een kleine tuin, terras, daktuin of balkon.
-Geen schimmelontwikkeling.
-Geen ongewenste uitzaaiing van zaden.
-Zelfs hardnekkige plantenwortels kunnen niet opnieuw wortel slaan (bijv. Zevenblad oftewel Aegopodium podagraria).

Product informatie

Digitale brochure5.pdf

BOKASHI

Wat is bokashi?
Bokashi is het Japans woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. De organische resten worden luchtdicht gefermenteerd voor een optimaal fermentatieproces waarbij nuttige stofwisselingsproducten van micro-organisme ontstaan.
Dankzij Bokashi, maak je van je eigen organische resten een optimale bodemverbeteraar.

Waarom Bokashi?
Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren.
Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekte- verwekkende bodem wordt zo een ziekte-onderdrukkende bodem.

Hoe maak ik Bokashi?
Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakte keukenresten en plantenresten.
Start op de bodem van de bokashi emmer met wat bokashi starter te verdelen. Breng je resten altijd in kleine stukjes in de bokashi emmer en druk goed aan. Na iedere laag resten, voeg je nog een kleine hoeveelheid bokashi-starter.
Nadat de keukenemmer vol is, laat je die 2 weken goed afgesloten fermenteren.
Tap dagelijks het bokashi-sap af, dit kan verdund worden 1/100 bij het gietwater of gewoon in de afvoer ter reiniging worden gegoten.
Na 2 weken is de bokashi klaar en kan die in de grond worden ingewerkt.

Hoe weet ik of de Bokashi goed gelukt is?
Na 2 weken mag de inhoud van de Bokashi-emmer verwerkt worden in de tuin. Bij openen bemerk je een zoet zure geur. In sommige gevallen bemerk je ook een soort 'schimmel' op de bovenkant van de resten.
Als de Bokashi onaangenaam ruikt, dan liep het fermentatie proces niet helemaal naar wens.

De Bokashi is klaar, wat kan ik daar nu mee doen?
De gefermenteerde resten kunnen het best in de grond worden ingewerkt. Breng de resten in een putje of een geul in de grond, en bedek af met een kleine hoeveelheid aarde. Op die manier werkt het fermentatieproces verder wat zeer gunstig is voor de bodem.
Vermeng je Bokashi (gefermenteerde resten) in de composthoop. Het grote aantal Effecteive Micro-organismen uit de Bokashi, komen de verwerking van de totale composthoop ten goede.
Bij vriesweer kan er niet worden ingewerkt in de grond, vandaar dat je in die periode de gefermenteerde resten kan bewaren onder een zeil. Wissel de lagen Bokashi ook eventueel af met een laag aarde, en creëer zo tegen de lente een eigen gemaakte, zeer voedzame 'potgrond'.

Er staat schimmel op mijn Bokashi, is dat normaal? 
Een lichte vorm van wat eruit ziet als een schimmel, kan inderdaad voorkomen in de Bokashi-emmer. Dat hoeft op zich zeker geen slecht teken te zijn, in tegendeel.
Gaat de schimmelvorming echter gepaard met een onaangename geur, dan breng je beter de inhoud van de Bokashi-emmer naar de composthoop en begin je opnieuw.

Waarom moet ik bokashi-starter aan de resten in de Bokashi emmer toevoegen?
Door Bokashi-starter aan het organisch materiaal toe te voegen, verdeel je Effectieve Micro-organismen meteen tussen de resten.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn zorgen voor productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
Ze zorgen teven voor een grotere microbiële diversiteit en activiteit.Milieu informatie


keurmerken_recyclebaar.jpg 


Foto's/Films

bokashi-emmer.jpg

Verwante info

Wat is EM?
EM is een mengsel van vrij in de natuur voorkomende Effectieve Micro-organismen en wordt gebruikt om de natuurlijke weerstand van bodem, plant, water, mens & dier te verhogen.

Waaruit bestaat EM?
EM bevat verschillende soorten effectieve micro-organismen. Ieder van deze Effectieve Micro-organismen heeft speciale taken. De micro-organismen bevorderen bovendien elkaars werking.
Deze micro-organismen worden verzameld in de vrije natuur; zijn niet gemodificieerd en gemanipuleerd en worden op een natuurlijke wijze gekweekt. EM bevat volgende Effectieve Micro-organsimen: melkzuurbacteriën, gisten, actinomyceten, fotosynthetiserende bacteriën en schimmels. EM is dus puur natuur.

Hoe werkt EM?
Het bijzondere van EM zit in de combinatie van aërobe en anaërobe micro-organismen. Aërobe betekent "leven met zuurstof" en anaërobe staat voor "leven zonder zuurstof". In de wetenschappelijke wereld werd altijd aangenomen dat deze twee groepen onmogelijk naast elkaar konden leven omdat de omstandigheden waaronder zij leven elkaars tegengestelde zijn. Van nature komen beide groepen ook samen in de bodem voor.
De aërobe en anaërobe micro-organismen hebben gemeen dat zij stoffen kunnen veranderen in anti-oxidanten. Deze hebben een gunstige invloed op de gezondheid van bodem, plant, mens en dier.
Micro-organismen werken volgens het dominantie principe, en herstellen op die manier het microbieel evenwicht.

Wat is het dominantieprincipe?
In de wereld van de micro-organismen zijn er verschillende groepen. Er is een kleine groep dominante 'effectieve' micro-organismen, een kleine groep dominante 'schadelijke' micro-organismen en een grote groep zogenaamde volgelingen. De groep volgelingen werken in de natuur samen met één van bovenvermelde dominante groepen. In de praktijk betekent dit, dat ze aansluiten bij de meest geschikte dominante groep.
Er is een voortdurende machtsstrijd gaande tussen de effectieve en de schadelijke organismen. de "miljarden volgelingen" wachten gewoon af wie van beide groepen de overhand krijgt. Dan passen ze zich aan en volgen of imiteren de overwinnaar.
Als de 'goede jongens', de effeciteve micro-organismen de overhand krijgen, dan oefenen zij hun opbouwende en ziektonderdrukkende invloed uit op allerlei vlakken (vb: lucht, bodem, planten, water, mens, dier,...)
Een juist gebruik van EM in het huishouden, het milieu, de land-en tuinbouw kan overal de toename van effectieve micro-organismen bevorderen.

Hoe werkt EM verder?
EM is een levende stof en werkt niet op dezelfde manier als een antibioticum of een chemisch middel. EM vergroot de populatie van gunstige micro-organismen.
EM doodt niet. Het is geen antibioticum, maar juist een mengsel van levensstimulerende micro-organismen, bekend bij onder meer verschillende voedselbereidingen zoals: bier, wijn, zuurkool,...
EM werkt geleidelijk. Afhankelijk van de toepassing, mag je een effect verwachten tss enkele uren (vb. geurhinder) tot soms enkele jaren (vb; bodemvruchtbaarheid)
De werking van EM is deels gebaseerd op een combinatie van fermentatieve micro-organismen. De stofwisselingsproducten, die bij een fermentatie ontstaan, zijn alom bekend als antioxidanten, vitaminen en enzymen.Bijpassende artikelen

Bokashi starter 2kg

Bokashi-starter zijn tarwe-zemelen met Effectieve Micro-organismen geactiveerd, die het fermentatie proces starten in de bokashi.

Meer info..
Merk: EM Bokashi
Selecteer maat/type:
Prijs incl.btw: € 5.95

EM Boek Micro organisme in de praktijk

Dit praktijkboek beschrijft wat EM is en hoe je het kunt toepassen , EM is de afkorting van Effectieve Micro-organismen.EM is een speciale combinatie van in de natuur voorkomende micro-organismen.

Meer info..
Merk: Boekhuis

Prijs incl.btw: € 19.99

Bokashi Tuin-box

Tuinset voor het onder- houd van een (moes)tuin of gazon. De box bevat verschillende natuurlijke producten voor een optimale bodemvoeding

Meer info..
Merk: EM Bokashi

Prijs incl.btw: € 34.96

EM X Gold Antioxidant

EM-X Gold is een antioxidant (drank) die het zelf herstellende vermogen van het lichaam ondersteunt en het immuunsysteem stimuleert waardoor je je beter gaat voelen

Meer info..
Merk: EM Bokashi

Prijs incl.btw: € 66.15Beoordelingen van klanten, reacties, vragen en antwoorden


ecologisch
Reactie

Het is belangrijk dat het niet te droog wordt in de emmer. Want anders komt het fermentatieproces niet goed op gang.
We hebben nog geen ervaring met kattenbakvulling. Misschien is het nodig om die vulling/korrels ook met Microferm te besproeien, zodat de micro-organismen goed verdeeld worden en dat het materiaal allemaal ge-end worden.


eco-logisch 22/12/2018 11:39:43

Reactie

Beste Rob Bos - Simone Vos

Bedankt voor de snelle reactie. De kattenbakvulling is gemaakt uit natuurlijke plantvezels die ervoor zorgt dat de korrels aan elkaar binden als ze vochtig worden.

Mvg
Liana

Liana Lacatus 17/12/2018 12:10:23

ecologisch
Reactie

De uitwerpselen kunnen in theorie mee worden gefermenteerd. U zal het proces dan goed moeten aansturen met genoeg starter. Van welk soort materiaal is de kattenbakvulling?
Het is belangrijk dat de boel niet te droog wordt in de emmer.


rob bos - simone vos 17/12/2018 10:40:15

Algemene vraag

Beste

kan ik in de bokashi katten uitwerpselen en organische kattenbakvulling fermenteren? Natuurlijk zal ik de vocht en bokashi enkel voor ornamentale planten gebruiken en niet voor de moestuin. Ik zoek namelijk een ecologische manier om de uitwerpselen te verwerken. Bedankt!

Liana Lacatus 15/12/2018 13:13:44

ecologisch
Reactie

Beste Machteld,

Dit zou ik niet aanraden. Dit kan nogal gaan stinken! Terwijl de Bokashi juist ervoor zorgt dat de geur wegblijft. Groet Bart

Eco-Logisch 17/01/2018 15:09:00

Algemene vraag

misschien een gekke vraag, maar mag hondenpoep mee in de bokashi emmer?

Machteld Gebruers 17/01/2018 12:32:28

ecologisch
Reactie

Goed plan

Rob Bos 14/03/2016 17:19:04

sterOnsterOnsterOnsterOn
Heel Goed

Kan je een volle emmer bokashi ook bij compost doen?
Wij zijn zeer tevreden van de bokashi maar kunnen het niet zo makkelijk begraven. Ik dacht er aan om dit bij mijn ouders op de composthoop te doen. Kan dit kwaad?Nele 14/03/2016 14:26:16

ecologisch
Reactie

Dit is niet dagelijks nodig. Af en toe een klein beetje starter is voldoende. Je kunt alles in de Bokashi emmer doen, als het maar biologisch afbreekbaar is. Groet Bart

Eco-Logisch 18/12/2015 12:30:58

sterOnsterOnsterOnsterOn
Heel Goed

Beste
Is er ergens een duidelijk lijst van wat er wel en niet in de bokashi mag? Kan het kwaad om niet iedere dag starter in de emmer te doen. Wij hebben ons bakje voor afval in de keuken staan en snijden wel direct in stukjes maar gaan soms maar om de twee dagen dit in de bokashi doen.
Alvast bedankt.
Nele

Nele 17/12/2015 12:06:51

sterOnsterOnsterOnsterOn
Heel Goed

Hallo, hoe lang kan je ongeveer doen met een zak starter?
Is het zo dat de bokashi op zich weinig krimpt?
Hoe groot zijn die emmers juist? Als je twee weken lang elke dag vers eten maakt, Spaar je wel wat op. Mijn vrees is dat we teveel keukenafval hebben om de cyclus met twee emmers te kunnen handhaven.

bart thys 20/06/2015 10:40:19

sterOnsterOnsterOnsterOn
Heel Goed

hoi,ik heb het setje gekocht en ben er nog niet mee vertrouwd aangezien mijn eerste emmertje nu twee weken loopt en iets meer dan half is. het valt me op dat ik zeer weinig vocht heb. de geur van het vocht is niet zo heel aangenaam, de emmer zelf ruikt goed (denk ik toch)
nu woon ik op een appartementje en ik heb wel wat plantjes, maar ik vroeg me toch af waar je uiteindelijk dan met het 'afval' blijft ... want dat krijg ik nooit weg bij mijn balkonplantjes.
ik weet ook niet of ik teveel bokashi erover gooi... is moeilijk in te schatten voor mij om eerlijk te zijn. iemand tips en raad , zeker voor gebruik op appartjes

saskia schoeters  19/05/2015 07:35:32

sterOnsterOnsterOnsterOn
Heel Goed

Eerste emmer is nu volledig vol en staat te rusten. Geen geur hinder in de keuken. Na een week van opstarten het eerste vocht kunnen opvangen (zoete geur) en gebruikt zowel in de tuin, voor de kamerplanten als in het huishouden. Wij zijn heel erg content dat de keukenafval op een nuttige manier verwerkt kan worden in plaats van in de afvalzak te verdwijnen, hierdoor is ons huishoudafval heel sterk verminderd.

Catherine 22/03/2013 08:54:59

ecologisch
Algemene vraag

De inhoud wordt een soort zuurkool zolang dat in de afgesloten emmer zit verandert het niet van kleur of stuctuur en blijft het dus goed. Er kan een flinke witte schimmel laag op komen maar dat zijn goede schimmels.

Het voorstel wat u doet om het met tuinaarde/potgrond te mengen is ook een uitstekende toepassingsmogelijkheid.
In de vollegrond vindt men na 6 tot 8 weken niets meer terug maar in bijv. een cementkuub met potgrond en de inhoud van 1 emmer zal het ca. 6 maanden duren voordat het volledig is op genomen. Deze grond kunt u dan weer gebruiken om planten te bemesten maar u kunt er ook rechtstreeks planten op/in planten.

Rinie Pen-Eisses 31/03/2009 12:18:13

Algemene vraag

Wat gebeurt er als je de volle emmer langer dan 2 weken laat staan? Maakt dat wat uit?
Kun je de bokasi ook mengen met potgrond/tuinaarde en in een emmer verder laten veranderen in aarde?

A. van Kuilenburg 26/03/2009 16:53:22

ecologisch
Reactie

Er is geen grote emmer voor buiten te koop. Je kunt dan beter gebruik maken van een composthoop. Je moet inderdaad een volle emmer 2 weken laten staan, gewoon binnen of op bijvoorbeeld het balkon. In de tussentijd gebruik je de andere emmer. Alles wat ook in de normale groene bak gaat kan ook in deze bak. Bovengenoemde dingen vallen hier allemaal onder. Het antwoord op de vraag van dhr. Baas:

Dat er geen vocht afkomt, kan tijdens de wintermaanden heel goed.

Meestal is het organisch afval wat men er in doet in deze periode niet erg vochtrijk, Kool, aardappelschillen, brood, etc.. het duurt dan gewoon wat langer voor je iets af kunt tappen soms wel tot 3 of 4 weken.

In de zomer maanden als je veel sla, tomaat, komkommer etc.. eet komt er meer vocht af. Soms wel al na 1 dag.

Als je Witte schimmels ziet dan zijn dat de goede, net zo als die van brie of camembert.

Zolang de emmer goed afgesloten blijft en je bij opening geen rottingslucht ruikt gaat het goed!

Je moet er alleen geen bedorven producten is doen zoals blauw verschimmeld brood of kaas.

Meestal doet men er ca. 2 weken over om eerste emmer te vullen waarna men die weg zet en verder gaat met het vullen van de tweede emmer.

Als de tweede emmer vol is neem je de eerste emmer mee de tuin in en werkt het afval (wij noemen het nu bokashi) ca. 10 -15 centimeter diep onder.

De bokashi is weinig tot niet van kleur of structuur verandert omdat het een soort van zuurkool is geworden.

Als je van witte kool, zuurkool maakt zal het er na een jaar nog steeds het zelfde uitzien, als positief effect van de fermentatie zijn alle voedingsstoffen nog behouden.

Dit is met de bokashi uit de emmer exact het zelfde door de fermentatie zijn alle voedingsstoffen behouden en de bokashi is licht verteerbaar geworden voor de wormen, aaltjes, springstaarten en mijten.


eco-logisch 24/02/2009 13:34:48

Algemene vraag

1 Is er ook een grotere emmer voor buiten te koop waar ook tuinafval in kan?
2 Moet je de volle emmer 2 weken laten staan, dan legen (hoe bewaren) en schoonmaken(?) en weer opnieuw gaan vullen tot hij vol is en de 2 weken weer ingaan? En dan in die 2 weken een andere emmer vullen? Of steeds bij blijven vullen en van onderaf weghalen?
3 Wilt u uw antwoord op de vraag van F.Baas ook op de site plaatsen?
4 Mag er in: sinaasappelschillen, eierdoppen, kaaskorsten, koffiefilters, notendoppen?
5 Hoe klein moeten de stukjes zijn?

T.Kenis 23/02/2009 18:05:07

ecologisch
Goed

Geachte meneer Baas,

Mijn excuus voor deze zeer late reactie.
Maar door een verkeerde instelling zijn alle berichten die naar het e-mail adres nederland@em-natuurlijk-actief gestuurd of door gestuurd zijn niet doorgekomen.

Ik ga ervan uit dat u reeds antwoord hebt gekregen op uw vraag.
Mocht dat niet zo zijn en u als nog een antwoord willen ontvangen neemt u dan gerust wederom contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
EM Agriton BV

Rinie Pen-Eisses
06-52007257
rpen@agriton.nl

Rinie 11/02/2009 20:32:34

sterOnsterOnsterOnsterOn
Heel Goed

Ik gebruik enkele weken de bokashi-emmer. Ik heb het gedaan zoals aangegeven. Maar er komt geen druppel vocht uit. Na 2 weken fermenteren was de deksel aan de binnenzijde wel nat, maar er zat ook schimmel op de bovenlaag. Doe ik iets fout?

Felix Baas 11/11/2008 11:03:24

ecologisch
Reactie

Hallo Angela,
Inprincipe is dit mogelijk, maar als je dit doet kweek je niet alleen de "goede" bacterieën op, maar ook de slechte die zich op bijvoorbeeld in dierlijk afval bevinden. (bijvoorbeeld salmonella) Door iedere keer, of in ieder geval 1 keer per dag, een klein beetje starter toe te voegen aan de bokashi emmer zorg je ervoor dat er geen stank ontstaat en geen verkeerde bacterieën.

eco-logisch 14/08/2008 15:53:21

Algemene vraag

Heb je die starter tarwezemelen altijd nodig?
Of gebruik je het alleen de eerste keren dat je bokashi maakt, en gebruik je later je zelfgemaakte compost als starter voor een nieuwe emmer?
(Net zoiets als hoe ze vroeger steeds een restje yoghurt gebruikten om nieuwe yoghurt te maken).

Angela 13/08/2008 21:27:01

ecologisch
Heel Goed

Dit betreft het totale startpakket. 2 emmers en 1 zak starter

eco-logisch 17/01/2008 17:44:04

Algemene vraag

Betreft het hier een afzonderlijke emmer, of het Bokashi startpakket met twee keuken emmers, bokashi starter, en toebehoren?

Bij voorbaat dank,
Dennis


Dennis 17/01/2008 17:26:49

Verstuur dit artikel als e-mail of deel het op je sociale netwerk