Korter douchen met een douchetimer of douchecoachEn meer praktische tips om water en gas te besparen


Een groot deel van je water- en energieverbruik gaat op aan je dagelijkse warme douche. Het is misschien even wennen, maar korter douchen is de makkelijkste manier om water, gas en natuurlijk geld te besparen. Een douchetimer of douchecoach helpt je daarbij.
Wij zetten de feiten voor je op een rij en geven je handige tips
 

Vijf minuten douchen bespaart water, gas én geld
  

Elke dag gebruiken we thuis gemiddeld 130 liter drinkwater per persoon. Ongeveer 70% van dat water gaat op aan douchen en het toilet doorspoelen. Van je totale gasverbruik gaat zo’n 25% op aan warm water. Daarvan gebruik je meer dan de helft tijdens het douchen.

Hoelang sta jij onder de douche? De gemiddelde Nederlander neemt elke dag een douche van 7,4 minuten. Hoeveel water je precies gebruikt, hangt af van je douchekop. Met een oude douchekop is dat tussen de 12 en 15 liter water per minuut. Een gewone regendouche gebruikt het meeste water: tot wel 15 liter per minuut. Een spaardouchekop is met 6 tot 7 liter per minuut de zuinigste optie.

Een liter warm water kost maar liefst 50 keer zoveel energie als een liter koud water! Door korter te douchen bespaar je flink wat water en gas. De besparing van water bij 1 minuut korter douchen is per persoon ongeveer 7 liter per douchebeurt. Zo ben je goed bezig voor het milieu, terwijl je ook je maandelijkse rekeningen omlaag ziet gaan. Wie 5 minuten doucht - in plaats van de gemiddelde 7,4 minuten - bespaart volgens Milieu Centraal 65 euro per jaar met de huidige gasprijzen. Stoppen met warm douchen voelt misschien als een koude douche, maar het is toch het overwegen waard.

 

 
Korter douchen: hoe doe je dat?

Ben je gewend om lang onder de douche te staan? Dan kan het best een uitdaging zijn om je douche tijd te verkorten naar 5 minuten. Een douchecoach is een handige tool die je helpt om stapje voor stapje korter te douchen. Ecosavers heeft een setje zandlopers waarmee je jezelf traint om steeds iets minder lang onder de douche te staan.

Wil je meteen beginnen met maximaal 5 minuten douchen? Dan kun je natuurlijk een kookwekker gebruiken, of de timer op je mobiel. Ook is het een idee om een lekker muziekje te draaien dat ongeveer 5 minuten duurt.
Daarnaast kun je een speciale douchetimer aanschaffen. Dit is een soort wekker voor onder de douche. Korter douchen is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, ook voor je huid is het een stuk beter. Een lange, warme douche verwijdert natuurlijke vetten en droogt je huid uit. Heb je last van een erg droge huid? Douche dan om de dag.

 

 Hoe kies én monteer je een douchetimer?

Hoe eenvoudiger je douchetimer, hoe beter. Kies bijvoorbeeld voor een zandloper van Ecosavers die je precies 5 minuten de tijd geeft om te douchen. De zandloper is waterdicht en makkelijk te bevestigen met de bijgeleverde zuignap. Er zijn ook allerlei digitale douchetimers verkrijgbaar. Deze werken wél op baterijen en die moeten natuurlijk op een gegeven moment vervangen worden.

Het is heel makkelijk om een douchetimer te installeren. De meeste varianten hebben een zuignap waarmee je hem vacuüm op de tegels aan de muur bevestigt. Je kunt hem ook bevestigen aan je glazen douchedeur of een oppervlak van roestvrij staal. Maak zowel het oppervlak als de zuignap eerst goed schoon en droog, en duw de zuignap dan stevig aan in het midden. Sommige douchetimers hebben geen zuignap, maar bevestig je op een makkelijke manier aan de stang of douchekop. Je hebt hiervoor geen gereedschap nodig. 

 


Meer water en gas besparen in de badkamer 

Behalve korter douchen, zijn er nog een aantal eenvoudige manieren om water en energie te besparen in de badkamer. Waterbesparende producten helpen je om je energie- en waterrekening tot wel 70% te verlagen. En het mooie is dat je qua comfort niets hoeft in te leveren. Gebruik je nog steeds een oude douchekop? Vervang hem door een waterbesparende douchekop die je heel makkelijk zelf kunt aansluiten. Ook zijn er complete waterbesparende douchesets met daarin alles wat je nodig hebt.

Door een losse doorstroombegrenzer tussen de kraan en de slang te plaatsen, verminder je je waterverbruik tot wel 5 liter per minuut. En met een waterbesparende mengkraan gebruik je minder water aan de wastafel. Ook op het toilet kun je flink wat water besparen! Bijvoorbeeld met een stortbakverkleiner die het volume van je stortbak verkleint. Zo gebruik je per spoelbeurt 1 liter water minder. Ook zijn er waterbespaarders die zorgen dat het water stopt zodra je de spoelknop loslaat.

Nog een paar tips om korter te douchen


Tip 1: Douche op een iets lagere temperatuur, zodat je minder snel in de verleiding komt om langer te blijven staan.

Tip 2: Zet de kraan uit tijdens het inzepen van je lichaam en het wassen van je haar.

Tip 3: Poets je tanden niet tijdens het douchen, maar gewoon bij de wastafel.

Tip 4: Mannen die hun gezicht scheren, kunnen dat ook beter bij de wasbak doen.

Bekijk ook


Op welke manieren kan ik besparen op water?
Vind hier handige tips waarmee je je waterverbruik eenvoudig kunt verminderen!

Waterbesparende Douchekop

Waterbesparende Douchekop
Alles wat je wat je moet weten over waterbesparende douchekoppen voordat je er één aanschaft!