Duurzaam barbecueën

Slimme tips, handige informatie en planeetvriendelijke BBQ-producten


De dagen worden weer warmer en het barbecueseizoen is begonnen. Maar is een barbecue eigenlijk wel zo goed voor het milieu?
Kun je het beste kiezen voor briketten of houtskool? En wat zet je op het menu? Wij geven je tips voor een lekkere, gezellige en duurzame barbecue.

Maak je barbecue zo duurzaam mogelijk

Milieuvriendelijk barbecueën begint bij het kiezen van de juiste barbecue. Vermijd barbecues voor eenmalig gebruik en investeer in een BBQ van hoge kwaliteit die lang meegaat. Een houtskoolgrill zorgt voor die kenmerkende rokerige barbecuesmaak, maar stoot ongeveer drie keer zoveel CO2 uit als een gasbarbecue. Je kunt het beste investeren in een gas- of elektrische barbecue.

Essentiële tips voor planeetvriendelijk barbecueën:

  • Kies voor duurzame brandstoffen zoals kokosbriketten en aanmaakblokjes zonder paraffine.
  • Vermijd voorverpakte producten en kant-en-klaar voedsel in plastic verpakkingen.
  • Zorg voor een barbecuemenu met meer plantaardige opties en wat minder vlees en vis.
  • Kies voor biologisch scharrelvlees en vis met een keurmerk.
  • Gebruik geen wegwerpbordjes, glazen of bestek van plastic.
  • Zorg dat je niet te veel inkoopt en geef overgebleven eten mee in herbruikbare bakjes zodat er niets in de vuilnisbak belandt.
  • Maak je barbecue schoon met een ecologisch reinigingsmiddel.Kies voor boomvriendelijke briketten
 

Ongeveer 80% van de in Nederland verkochte houtskool wordt op een milieuvervuilende manier geproduceerd in Zuid-Amerika en Afrika. Illegaal gekapt hout wordt daar op grote schaal in de open lucht verbrand om houtskool te maken. Invoer van hout uit illegaal gekapte bossen is verboden in Europa, maar producten zoals houtskool vallen buiten die regels. Gelukkig zijn er planeetvriendelijke alternatieven voor milieubewuste barbecuefans.

Kokosbriketten zijn het meest boomvriendelijk. Kies bijvoorbeeld voor briketten van Ecobrasa: harde barbecuekooltjes gemaakt van kokosnootbast. Ze gloeien sneller dan houtskoolbriketten, worden warmer en zijn economisch in gebruik. Je hebt slechts 1/3 nodig van wat je aan houtskool zou gebruiken: één kilo is genoeg voor een BBQ voor 6 personen. Kokosbriketten zijn reukloos, geven bijna geen rook af en laten slechts 5% as achter. En het allermooiste is dat er geen enkele boom voor wordt gekapt. Toch liever houtskool gebruiken? Koop dan briketten met een keurmerk. Grillis houtskoolbriketten zijn gemaakt van 100% beukenhout uit Duitsland en bestaat uit restafval van de meubelindustrie en zagerijen. 
Ga voor aanmaakblokjes zonder vieze fossiele brandstoffen

Heb je besloten welke milieuvriendelijke briketten je gaat gebruiken? Dan is het tijd om te kijken hoe je ze zult aansteken. Traditionele aanmaakblokjes zijn gemaakt van fossiele brandstoffen zoals paraffine. Er komt veel CO2 vrij tijdens het branden. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieve aanmaakblokjes die gemaakt zijn van duurzame grondstoffen. De milieuvriendelijke aanmaakblokjes van Boomex bestaan uit houtwol met FSC-certificaat. Met deze geurloze en veilige aanmaakblokjes steek je je BBQ makkelijk aan zonder vieze fossiele brandstoffen te gebruiken.

Een brikettenstarter is een metalen koker die als een soort schoorsteen werkt en zorgt dat je briketten snel en egaal warm worden. Het is een handig hulpmiddel bij het aansteken van de barbecue en werkt alsvolgt: Steek drie aanmaakblokjes aan op een niet brandbare ondergrond. Zet vervolgens de brikettenstarter bovenop de brandende blokjes en vul hem met briketten. Na ongeveer vijf minuten ontstaat er een warme luchtstroom en gaan de kooltjes gloeien. Zijn alle briketten goed heet? Til de starter dan op met een ovenhandschoen en verspreid de kooltjes in de BBQ.

Serveer een planeetvriendelijk barbecuemenu 

Ook bij het samenstellen van je menu kun je makkelijk rekening houden met onze aarde. Serveer wat minder vlees en vis, en zorg voor meer plantaardige opties. Gegrilde groenten van de BBQ doen het altijd goed. Paprika, aubergine en courgette zijn populaire keuzes, maar je kunt ook denken aan venkel en artisjokken. Marineer ze van tevoren en serveer ze met een lekker sausje. Groenten geven meer kleur aan je barbecue en het grillen van groenten geeft ze extra smaak. De natuurlijke suikers in groenten karameliseren door verhitting en dat zorgt voor een zoetige smaak. Andere plantaardige BBQ-ideëen zijn zelfgemaakte groentespiesjes, vegetarische burgers, gepofte aardappels en gegrilde maïskolven.

Wil je ook wat vlees op de BBQ leggen? Kies dan het liefst voor lokaal geproduceerd biologisch scharrelvlees. En wie graag een stukje vis grilt, kan het beste gaan voor duurzamere vissoorten met een MSC of ASCkeurmerk. Nog een laatste tip: zorg dat je het vlees niet al te veel te schroeit. Een bruin korstje is lekker, maar zwartgeblakerd vlees is natuurlijk niet goed voor je gezondheid.

Houd je barbecue in perfecte conditie 

Een goed onderhouden barbecue is veiliger, ziet er goed uit, gaat langer mee en werkt gewoon beter. Een vieze grill trekt ziektekiemen en bacteriën aan die op je eten terecht kunnen komen. Na het barbecueën blijft er koolaanslag achter op de grillroosters en hier klampt zich allerlei viezigheid aan vast. De vlammen van de barbecue doden niet alle bacteriën. Daarvoor zul je toch echt moeten poetsen en dit doe je het liefst zo snel mogelijk nadat je hem gebruikt hebt.

Je reinigt je barbecue op een makkelijke en milieuvriendelijke manier met de ecologisch verantwoorde ovenreiniger van Auro. Hiermee verwijder je moeiteloos zelfs de hardnekkigste korsten en aangebrande etensresten. Gewoon even sproeien op het afgekoelde oppervlak en gelijkmatig verdelen met een vochtige spons. Laat minstens een uur intrekken, maak grondig schoon met water en je barbecue ziet er weer tiptop uit.Let's get social!Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste producten, merken en aanbiedingen

Aanmelden