Tochtwering: meer comfort in een tochtvrij huis
Een tochtend huis geeft een oncomfortabel gevoel en zorgt voor veel energieverlies. Tocht wordt vaak veroorzaakt door niet goed sluitende deuren en ramen. Je huis tochtvrij maken is gelukkig heel eenvoudig. Er zijn allerlei tochtwerende producten verkrijgbaar die je zelfs met twee linkerhanden makkelijk zelf monteert. Zo blijft je huis lekker warm en gaat je energierekening omlaag.


 

Hoeveel bespaar je met tochtwerende producten?

Met tochtwerende maatregelen isoleer je je huis beter en verspil je dus minder energie. Hiermee help je het milieu een handje en bespaar je ook op je energierekening. We kunnen je natuurlijk niet vertellen hoeveel energie je precies bespaart, maar het is wel mogelijk om een inschatting te maken.

 • Met een brievenbusborstel bespaar je gemiddeld 25 m³ gas per jaar.
 • Een deurdranger zorgt voor 10% minder energieverbruik op jaarbasis.
 • Tochtbanden leveren een jaarlijkse energiebesparing op tot 40%.
 • Als je alle gaten en kieren in huis dichtmaakt, kun je ieder jaar ongeveer 70 m³ gas besparen.

Hoe maak je jouw huis tochtvrij?

Het is niet moeilijk om af te komen van vervelende tocht in huis. Wat kleine ingrepen en een paar eenvoudige aanpassingen zijn meestal genoeg om je huis tochtvrij te maken. De eerste stap is het opsporen van tochtende plekken. Daar is een simpel trucje voor. Je zet gewoon een waxinelichtje of kaarsje op de plekken waarvan jij denkt dat ze tocht veroorzaken. Wappert het vlammetje? Dan weet je dat het daar tocht.

Deuren en ramen die niet goed sluiten zijn meestal de grootste boosdoeners als het om tocht gaat. Er zijn allerlei producten verkrijgbaar die je makkelijk zelf kunt monteren. Tochtende deuren pak je aan met deurborstels, dorpels, deurdrangers, brievenbusborstels en tochtbanden. Kieren bij ramen maak je dicht met kit of tochtbanden.

Borstels en dorpels voor tochtende deuren

Verlies je warmte door niet goed sluitende deuren? Dit probleem kun je heel makkelijk oplossen door aan de onderkant van de deur een deurborstel te plaatsen. Een andere oplossing is het aanbrengen van een dorpel. Dit is een deurafsluiter die je eerst op maat zaagt en daarna aan de onderzijde van de deur bevestigt.

Kies bijvoorbeeld voor een zelfklevende deurborstel van EcoSavers of fix-o-moll. Deze borstels veren met de deur mee en passen zich aan de ondergrond aan. De zeer sterke dubbelzijdige tape houdt de deurborstel op zijn plaats. Daarnaast zijn er dorpels verkrijgbaar van verschillende merken en in allerlei uitvoeringen.

Plaats borstels en kleppen op tochtende brievenbussen

Heb je last van tocht door de brievenbus? Met een brievenbusborstel is dit probleem voortaan verleden tijd. Ook voorkom je hiermee dat er warmte verloren gaat via je brievenbus. Een brievenbusborstel houdt niet alleen tocht tegen, maar zorgt ook dat stof en vervelende beestjes buiten blijven.

Bij Eco-Logisch vind je brievenbusborstels in allerlei soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar met of zonder klep en in verschillende kleuren. Een brievenbusborstel met tochtklep is het meest effectief tegen tocht. Je kunt ook kiezen voor een losse tochtklep. Deze plaats je over je normale brievenbusklep heen om tocht en kou tegen te gaan.

Altijd dichte deuren met deurdrangers

Blijven de deuren bij jou thuis weleens openstaan? Dat kun je makkelijk voorkomen door deurdrangers te installeren. Deurdrangers zorgen dat deuren zich na opening automatisch weer sluiten. Zo blijft het lekker warm binnen en bespaar je op je energierekening. Je verliest veel minder warmte waardoor je niet onnodig hoeft te stoken.

Deurdrangers hebben een veer die wordt aangespannen zodra je de deur opent. Wanneer je de deur loslaat, zal de deur zich automatisch sluiten door de kracht van de gespannen veer. Deurdrangers hebben stelschroeven waarmee je de sluitsnelheid van de deur kunt instellen. Het is mogelijk om deurdrangers zowel links- als rechtsdraaiend te monteren.

Tochtbanden voor deuren en ramen

Deuren en ramen die niet goed sluiten zorgen voor veel tocht en warmteverlies. Tochtbanden zijn een makkelijke en goedkope manier om spleten bij deuren en ramen dicht te maken. Ze zijn verkrijgbaar in uiteenlopende diktes, met profielen die zelfs de grootste kieren moeiteloos opvullen. Tochtbanden worden vaak verward met tochtstrips. Lees hier meer over de verschillen tussen tochtbanden en tochtstrips.

In het assortiment van Eco-Logisch vind je tochtbanden van verschillende duurzame merken. Zo kun je bij ons terecht voor zelfklevende tochtbanden van EcoSavers, Deltafix, fix-o-moll en Tesa. Daarnaast is er de dubbelzijdige tochtband van fix-o-moll die je alleen maar op maat hoeft te knippen en onder de deur te plaatsen. De tochtrolhoes van EcoSavers vul je op met textiel of oude kranten voordat je hem bij een raam of deur neerlegt.
D-profiel

Tochtbanden met D-profiel zijn geschikt voor kieren van 3 - 7 mm. Deze tochtbanden hebben een holle ruimte waardoor ongelijke ruimtes in een kier worden opgevangen.

Deze tochtband wordt dichtgedrukt wanneer het raam of de deur dicht gaat, maar keert terug naar de open vorm zodra deze weer open staan. Deze band is goed voor de wat grotere kieren.
 
 • 3 - 7 mm
 • lage weerstand


P-profiel

Net als de tochtband met D-profiel geeft de tochtband met P-profiel lage weerstand, wat betekent dat het materiaal in te drukken is en het zich dus aanpast aan de vorm van de kier.

Deze band is goed voor grote kieren van 2 - 5 mm. Het gedeelte met holle luchtruimte vult de ongelijkheden in de kier.

 • 2 - 5 mm
 • lage weerstand


O-profiel

Deze tochtband met O-profiel (ook wel omega-profiel genoemd) biedt de laagste weerstand doordat de luchtholte het grootst is. Dit is de ideale tochtband wanneer kieren erg onregelmatig zijn.

De tochtband vormt zich namelijk naar de oppervlakte en veert weer terug naar de oorspronkelijke vorm.
  
 • diepe onregelmatige kieren
 • laagste weerstand


E-profiel - Kroonband

Tochtbanden met E-profiel zien eruit als kroontjes, waardoor dit ook wel kroonband genoemd wordt. Deze worden het meest toegepast bij bijvoorbeeld raamkozijnen van hout met kleine groeven van 1 tot 3 mm, waar de groeven van de tochtband in passen. Deze banden hebben een hoge weerstand en passen zich dus niet zo sterk aan aan de kieren.

1 - 3 mm
hoge weerstandI-profiel

De tochtband met I-profiel heeft een vrij universele functie. Kieren van tussen de 1 en 5 mm zijn te vullen met deze rechte tochtband. Heel handig om middelgrote kieren te vullen die geen oneffenheden hebben. Deze banden hebben geen luchtholtes en hebben dus een hoge weerstand.

 • 1 - 5 mm
 • hoge weerstand


Vulprofiel

Vulprofiel is een isolatieband van schuim. Je gebruikt dit voor het dichten van kieren, scheuren en voegen naast ramen en deuren. Het materiaal vormt zich naar de onregelmatigheden en is zeer geschikt voor een vochtige ruimte.Deurtochtband

Zelfklevende deurtochtbanden zijn ideaal op de ruimte tussen deur en grond/vloer op te vullen. Het is alleen geschikt voor gladde vloeren, een alternatief voor dorpelborstels. Je plakt de band onder de deur en vult zo kieren tot 20 mm.

Bekijk ook

Gas Besparen

Gas Besparen: handige tips
Vind hier handige tips waarmee je je gasverbruik eenvoudig kunt verminderen en je energierekening kan verlagen!


Op welke manieren kan ik besparen op water?
Vind hier handige tips waarmee je je waterverbruik eenvoudig kunt verminderen!