Misschien vraag je je af waarom je zou moeten besparen op stroom als je toch al groene stroom hebt. Heeft stroom besparen dan wel zin? Jazeker! Ten eerste is er nog lang niet genoeg groene stroom voor iedereen, en als we allemaal minder stroom gaan gebruiken wordt het percentage duurzame energie van het totale energieverbruik in Nederland hoger. Daarnaast kost groene stroom natuurlijk ook gewoon geld. Dus hoe minder stroom je verbruikt, des te lager je energierekening is!



Tip 1 - Vervang je gloei- en halogeenlampen door ledlampen
 

Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp. Je gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen.

Vervang je al je onzuinige lampen in één keer, dan ben je in één klap klaar. Dat is beter voor het milieu en goed voor je eigen portemonnee. Als je het wat rustiger wilt aanpakken, kun je het best beginnen met de lampen die het meest aan staan. Wil je informatie over de verschillende soorten ledlampen en wil je weten welke ledlamp je nodig hebt in jouw situatie? Neem dan een kijkje op onze blog over ledlampen.

Tip 2 - Schaf een energiemeter aan

Door het energieverbruik van een elektrisch apparaat te meten krijg je meer inzicht in je verbruik, zo kun je gericht energie gaan besparen. Daardoor gaat je energierekening omlaag én ben je duurzaam bezig!



Tip 3 - Voorkom sluipverbruik

Oude apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan en om brandgevaar te voorkomen, kun je een elektrisch apparaat direct van de stroom afhalen wanneer je het niet gebruikt. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit te zetten.

Tip 4 - Maak gebruik van tijdschakelklokken

Met een tijdschakelklok kun je automatisch instellen wanneer een apparaat of lamp aan- of uitgaat. Dit scheelt tijd, energie en geld, omdat je apparatuur of verlichting niet constant ingeschakeld blijven. Je kunt handige schema's maken waardoor je apparaten elke dag om dezelfde tijd aan- en uitgaan.

Ook niet geheel onbelangrijk: een tijdschakelklok kan ook dienen als effectief afschrikmiddel tegen inbraken wanneer je het willekeurig instelt! Het valt dan minder op wanneer je wel en niet thuis bent.

Tip 5 - Sluit je lampen aan op een bewegingsmelder

Een bewegingsmelder is eigenlijk een vervanger voor je schakelknop. In plaats van het licht aan en uit te schakelen met een schakelknop, gaan lampen aan en uit aan de hand van beweging.

Zodra je de kamer binnenkomt en de sensor een beweging detecteert, springen de lampen aan. Wanneer je de kamer hebt verlaten en er enige tijd geen beweging wordt gedetecteerd gaan de lampen ook weer automatisch uit.

Je bespaart hiermee stroom omdat lampen niet aan staan wanneer er niemand in de kamer aanwezig is. Lampen met een bewegingsmelder worden ook veel buiten gebruikt, in tuinen en bij buitendeuren bijvoorbeeld. 

Tip 6 - Zorg ervoor dat je tuinverlichting hebt die werkt op zonne-energie

Zonne-energie is een zeer schone energiebron. Het is een heel duurzaam alternatief voor de stroom uit je stopcontact. De duurzame tuinverlichting uit ons assortiment combineert milieuvriendelijke zonne-energie met gebruiksgemak. De lampen zijn namelijk draadloos, dat scheelt een hoop gedoe met kabels. Je kunt de lampen plaatsen waar je maar wilt, zo lang er maar genoeg licht op het zonnepaneeltje valt. Je bent dus niet meer afhankelijk van aansluitpunten op het stroomnet én je hoeft de lampen niet zelf op te laden, dat doet de zon voor je!

In ons assortiment vind je zowel functionele buitenverlichting als decoratieve tuinlampjes op zonne-energie. Stroom besparen én goede verlichting in je tuin; wat wil je nog meer?

Overige Tips

  • Let bij de aanschaf van een apparaat op het energielabel. Dit label laat zien welke apparaten het zuinigst zijn in energieverbruik. De nieuwe energielabels van de meeste elektrische apparaten en ledlampen lopen van A tot en met G (voorheen was dat A+++ t/m E). Denk ook aan het formaat van apparaten. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder stroom dan een grote.
  • Bekijk ook of de apparaten die je al in huis hebt wel energiezuinig zijn. Je kunt overwegen om oude apparaten die veel energie vreten te recyclen.
  • Kijk of je een elektrisch apparaat beter kunt repareren of vervangen. Nieuwere apparaten zijn energiezuiniger en duurzamer en kun je beter laten repareren. Oudere apparaten daarentegen kun je beter vervangen.
  • Minimaliseer! Doe de 'bierkoelkast' in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens een barbecue.

  • Was op lagere temperaturen. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom. Om je wasgoed goed schoon te krijgen, moet je wel langer wassen. Dit is de reden dat een was op de eco-stand vaak langer duurt.
  • Ontdooi je vriezer regelmatig. Een ijslaagje zorgt namelijk voor een stuk meer stroomverbruik!
  • Gebruik een thermoskan voor je thee of koffie, i.p.v. een warmhoudplaat of dat je de waterkoker steeds opnieuw aanzet.
  • Maak gebruik van een droogrek of waslijn om je was te drogen.
  • Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk.
  • Maak gebruik van stekkers met een aan/uit funcite om sluipverbruik te voorkomen.