Duurzame menstruatieproducten
 

Er is veel aanbod op het gebied van menstruatieproducten en gelukkig zijn er ook steeds meer duurzame producten, zoals menstruatiecups, -ondergoed, -sponsjes, biologisch maandverband en tampons. Wel zo belangrijk, want je wilt natuurlijk geen chemische troep in je onderbroek. Welk product je kiest is super persoonlijk, maar wij maken je graag wegwijs!




Vermijd synthetische stoffen en chemicaliën

Duurzaamheid is voor ons een bloedserieuze zaak, helemaal als het om menstruatieproducten gaat. Wist je dat er in sommige merken maandverband en tampons plastic, synthetische stoffen en andere chemicaliën zitten? Deze stoffen komen via de vagina in het lichaam terecht en dat is niet goed voor de gezondheid. Bij ons vind je alleen merken die géén schadelijke ingrediënten in hun producten stoppen, zoals Yoni of Cosmea. Chemicals are not for pussies, zei Yoni al, en daar zijn wij het helemaal mee eens.

Je kan ook voor wasbaar maandverband kiezen. Wasbaar maandverband is herbruikbaar en was je na gebruik op maximaal 60 graden mee in de wasmachine (eerst even uitspoelen met koud water). Het maandverband is gemaakt van 100% biologisch katoen en geschikt voor de gevoelige huid. Door middel van drukknoopjes blijft het verband goed zitten. Als je van huis bent en het maandverband moet verwisselen, kan je het gebruikte verband in een wetbag stoppen, zo kan je het lekdicht en geurloos bewaren.

 




Tampons en sponsjes


Ook als je voor tampons kiest, is het belangrijk om goed op te letten waar ze van gemaakt zijn. Kies voor biologisch katoen, zónder chemische stoffen of bleekmiddelen. Vervang je tampon als deze volgezogen is met bloed. Dit kun je bepalen door er zachtjes aan te trekken: beweegt de tampon? Dan moet je hem vervangen. Verwissel je tampon regelmatig, ten minste elke 8 uur.

In plaats van tampons kun je ook voor menstruatiesponsjes kiezen. Dit is een herbruikbaar alternatief. Het sponsje is ergonomisch en vormt zich naar jouw lichaam, waardoor je niet zal doorlekken. Je kunt ‘m maximaal 4 uur laten zitten, daarna spoel je hem uit. De sponsjes kunnen ook in de wasmachine gewassen worden, stop ze dan wel in een netje, zodat je de sponsjes niet kwijtraakt in de machine. Het inbrengen van het sponsje kan even wennen zijn, maar met de juiste aanwijzingen moet het lukken. Is het sponsje wat droog? Maak het dan voor het inbrengen vochtig met wat water of glijmiddel op waterbasis. Daarna wel even uitknijpen!
 




Menstruatiecups

Misschien is een menstruatiecup your cup of tea. Het is een klein cupje dat bloed opvangt. Deze cup kan je vele malen hergebruiken en gaat jaren mee. Ze zijn dus goedkoper en milieuvriendelijker dan wegwerpproducten. Een goede cup bevat geen ftalaten, bleekmiddelen of kleurstoffen, en is hypoallergeen. De cups die wij verkopen voldoen hieraan. Het in- en uitbrengen van de cup kan even wennen zijn, maar op YouTube staan diverse video’s die je stap voor stap de beste techniek uitleggen.

Als je de cup voor het eerst gebruikt, moet je hem van te voren eerst steriliseren: die doe je door de cup een minuut of 5 in een pannetje met kokend water te leggen. Na elke menstruatie steriliseer je de cup opnieuw. Er zijn verschillende maten cups, en ook verschillen in stevigheid. De maat bepaal je op basis van je lichaamsbouw, de conditie van je bekkenbodemspieren en of je zwanger bent geweest. Vaak heeft het merk een tabel of uitleg bij hun producten staan die je helpt de juiste keuze te maken. 

 

Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het zijn speciale onderbroeken die het menstruatiebloed opvangen, zonder doorlekken of nare geurtjes. Deze onderbroeken kan je na gebruik wassen en opnieuw gebruiken, een duurzaam alternatief voor maandverband en tampons dus.

Je spoelt de onderbroek eerst even uit met koud water en wast hem daarna op 30 of 40 graden in de wasmachine (dit kan gewoon bij je andere was). Er zijn veel merken die menstruatieondergoed verkopen. Je kunt dus allerlei verschillende modellen onderbroeken vinden, geschikt voor zowel zware als lichtere menstruatiedagen. En wist je dat veel merken ook menstruatie badpakken en -bikini’s verkopen? Hier kan je zelfs mee zwemmen.

Bekijk ook

DIY Huidverzorging

Maak eenvoudig je eigen verzorgingsproducten
Zelf huidverzorgingsproducten maken met natuurlijke ingrediƫnten? Zo weet je niet alleen precies wat je op je huid smeert, het is ook ontzettend leuk om te doen! Lees hier onze eenvoudige recepten en handige tips.

Zero-Waste

Wat is een zero-waste leefstijl en is het wat voor jou?
Vaak denken mensen dat ze nieuwe producten moeten kopen om zero waste te leven, of juist alle luxe kwijtraken. Deze standpunten zijn allebei niet helemaal waar, maar wat moet je dan wel doen? Lees hier alles over Zero Waste.