Houd jij van lekker douchen, maar wil je ook graag water en gas besparen? Dan is een waterbesparende douchekop een slimme investering. Voor een paar tientjes heb je er al eentje. Wij vertellen je hoeveel je kunt besparen met een waterbesparende douchekop!Wat is een waterbesparende douchekop?

In een waterbesparende douchekop wordt lucht vermengd met water. Dit gebeurt onder druk, waardoor je niet merkt dat er minder water uitkomt dan uit een traditionele douchekop. Deze lucht zet uit zodra de waterstraal de sproeier verlaat en dit zorgt voor een hogere druk, waardoor de watersnelheid toeneemt. Zo douche je comfortabel met minder water.

 

Waar moet je op letten?

Wees je ervan bewust dat er bij een waterbesparende douchekop meer druk op de doucheslang komt te staan dan bij een normale douchekop. De doucheslang moet dus wel tegen deze druk (300 tot 500 kPa) bestand zijn. In geval van twijfel kun je het beste ook meteen de doucheslang vervangen. 


Hoeveel water wordt er jaarlijks verspild?

De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 134 liter drinkwater per dag. Je vraagt je misschien af hoe wij dit torenhoge getal elke dag bij elkaar gebruiken. Veel van ons watergebruik gaat onbewust. Elke keer dat je de wc doorspoelt gebruik je gemiddeld 6 liter water. Elke keer als je een wasje draait gebruik je gemiddeld 50 liter water. En elke minuut die je onder de douche staat gebruik je gemiddeld 7,5 liter water. Met een waterbesparende douchekop kan je dit aantal liters enorm verlagen.

Wat kost een waterbesparende douchekop?

Waterbesparende douchekoppen vind je in alle prijsklassen van 10 euro tot 100 euro. Zo vind je bij ons een simpele spaardouchekop van Ecosavers, maar ook verschillende duurzame douchekoppen van het bekende merk Hansgrohe. Deze beschikken over de QuickClean-technologie, waarmee je de douchekop snel en eenvoudig kalkvrij kunt maken.


Hoeveel bespaar je met een waterbesparende douchekop?

Met een waterbesparende douchekop kun je een flinke hoeveelheid water besparen: wel 14 liter per minuut ten opzichte van een gewone douchekop. Als je elke dag 5 minuten doucht, kun je per douchebeurt dus tot wel 70 liter water besparen. Daarnaast verbruik je minder gas, en dat zie je terug op je energierekening.

Volgens Milieu Centraal kan iemand met een normale douche, die maximaal 7 minuten doucht, bij de huidige (2022) hoge gasprijzen gemiddeld 85 euro per jaar besparen als de standaard douchekop vervangen wordt door een waterbesparende douchekop. Op de lange termijn is dat 37 euro. Je hebt een spaardouchekop dus al binnen een jaar terugverdiend. En als je langer dan 7 minuten doucht of als je een regendouche of comfortdouche hebt, bespaar je nog meer op je energierekening.


Zo kom je erachter of je al een waterbesparende douchekop hebt

Als je al een zuinige douchekop hebt, is het natuurlijk zonde om te investeren in een nieuwe. Daarom is het handig om eerst te checken hoeveel water je douche momenteel verbruikt. Zo ontdek je hoe (on)zuinig je huidige douchekop is:

1. Zet de douchekraan aan

2. Zet op het moment dat het water op temperatuur is een emmer onder de douche (het handigst is als je een emmer gebruikt met literindicatie aan de binnenkant)

3. Laat het warme water precies 1 minuut stromen. Zit er na deze minuut meer dan 7 liter water in de emmer? Dan verbruik je meer dan 7 liter per minuut en is het een goed idee om je gewone douchekop te vervangen door een waterbesparende douchekop.

Doe de check wanneer je zelf onder de douche staat, zodat je niet onnodig de kraan laat lopen. 


Meer tips om water te besparen in de badkamer

1. Gebruik een douchetimer/coach

In Nederland douchen we gemiddeld 7 tot 8 minuten per persoon. Als je hier 5 minuten van maakt, kun je op jaarbasis flink wat geld besparen. Zeker als je dagelijks doucht en/of een gezin hebt. Een douchetimer (ook wel douchecoach) kan je hierbij helpen. Bij ons vind je douchetimers met zandlopers of met een schermpje en een alarm dat aangeeft wanneer de tijd om is.

2. Laat een mengkraan installeren

Moet jij ook vaak lang wachten voordat de douchestraal warm genoeg is om eronder te stappen? Combineer je waterbesparende douchekop dan met een thermostatische mengkraan. Deze zorgt ervoor dat je douchewater snel op de gewenste temperatuur is. Hiermee bespaar je gemiddeld zo'n 1.000 liter water per jaar.


3. Plaats een doorstroombegrenzer

In plaats van een waterbesparende douchekop kun je ook kiezen voor een doorstroombegrenzer. Dit is een kunststof ring die je tussen de doucheslang en je standaard douchekop plaatst. Hierdoor verbruik je minder water per minuut, terwijl de kracht van de straal hetzelfde blijft. Met een doorstroombegrenzer bespaar je wel minder water dan met een waterbesparende douchekop. Onze doorstroombegrenzers laten 4, 5 of 6 liter per minuut door. Je kunt een doorstroombegrenzer natuurlijk ook aan het einde van je wastafelkraan en keukenkraan plaatsen.

Nog meer water besparen in huis?

Ben je enthousiast geworden over alle mogelijkheden om water te besparen in de badkamer? We hebben nog veel meer waterbesparende producten in ons assortiment, waarmee je ook elders in je huis een flinke slag kunt slaan.

Bekijk ook


Op welke manieren kan ik besparen op water?
Vind hier handige tips waarmee je je waterverbruik eenvoudig kunt verminderen!


Regenwater hergebruiken met JustNimbus
Met het regenwatersysteem van JustNimbus verzamel je kostbaar water dat anders in het riool weg zou spoelen. Dit water is ideaal voor gebruik in huis. Lees hier meer!