Een nieuwe laag verf kan een wereld van verschil maken. Of het nu gaat om muren, vloeren of meubilair, een likje verf geeft je interieur een volledig nieuwe look. Helaas zit gewone verf vol met vervuilende stoffen die je liever niet op je muren wilt hebben. Maar gelukkig is er steeds meer biobased verf die gemaakt wordt van natuurlijke grondstoffen. Wij wijzen je de weg met praktische informatie en een breed assortiment milieuvriendelijke verf voor elke schilderklus.



Welke duurzame verf kies je?

De duurzame verfsoorten van Eco-Logisch zijn allemaal van de hoogste kwaliteit. Ze hebben een hoge dekkracht waardoor je sneller klaar bent en minder verf nodig hebt. Daarnaast zijn ze goed reinigbaar en makkelijk te verwerken. Welke verf je ook kiest, het is het beste voor het milieu om zo weinig mogelijk verf te gebruiken en te zorgen dat de verflaag lang meegaat. Daarom is het belangrijk om voor elke klus de juiste verf te kiezen.

Ga je binnen of buiten schilderen? Een buitenmuur vraagt namelijk om een ander soort verf dan een binnenmuur. Daarnaast is het belangrijk een verf te kiezen die geschikt is voor de ondergrond die je wilt schilderen. Voor een houten kozijn gebruik je niet dezelfde verf als voor een stenen muurtje.

In ons assortiment vind je duurzame en professionele verfsoorten die veel minder vervuilende stoffen bevatten dan reguliere verf. Ze zijn vrij van oplosmiddelen, schadelijke pigmenten, microplastics en chemische bindmiddelen. In plaats daarvan zijn ze wateroplosbaar en bevatten ze natuurlijke bindmiddelen en pigmenten.

Wat heb je nodig voor de voorbereiding?

De staat van het huidige schilderwerk bepaalt welke voorbereiding er nodig is. Ook maakt het een groot verschil of je houtwerk gaat schilderen of bijvoorbeeld de muren. Hout dat in goede staat is, hoef je alleen te ontvetten en te schuren voordat je aan de slag gaat. Is het in minder goede staat? Dan zul je het misschien moeten afbranden of impregneren voordat je kan schilderen. Op onbehandeld hout gebruik je altijd grondverf.

Muren kun je het beste ook eerst ontvetten. Dat kan prima met een sopje van ecologisch afwasmiddel. Daarna vul je eventuele gaatjes, scheuren en beschadigingen op. Maak de muur vervolgens stofvrij met een zachte borstel en daarna met een vochtige doek. Poederende en zuigende muren behandel je eerst met een milieuvriendelijk voorstrijkmiddel.

Zodra het houtwerk of de muren klaar zijn om geschilderd te worden, is het tijd om af te plakken. Afplaktape zorgt voor een mooi eindresultaat met strakke lijnen. Daarnaast heb je afdekdoeken nodig voor je meubels en vloeren.

Wanneer gebruik je binnenverf en buitenverf?

Een goede kwaliteit buitenverf kan flink wat hebben. De verflaag moet bestand zijn tegen weersinvloeden zonder te verkleuren, te scheuren of af te bladderen. We raden je aan om geen binnenverf buiten te gebruiken, omdat het dan veel minder lang meegaat en dat is natuurlijk niet duurzaam.

Buitenverf binnen gebruiken is wel mogelijk, maar ook dat kun je beter niet doen. Binnenverf blijft dan verreweg de beste optie, omdat het speciaal gemaakt is voor de omstandigheden binnenshuis. Ook is binnenverf afwasbaar en kun je het schoonmaken als er een vlek op komt. Daarnaast kan buitenverf minder goed tegen stoten en krassen.

Muurverf versus lakverf

Muurverf kun je in principe ook gebruiken om hout te schilderen. Maar dat betekent niet dat het een goed idee is. Je loopt bijvoorbeeld de kans dat het niet goed hecht of sneller afbladdert. Daarom kun je hout het beste schilderen met lakverf en muurverf bewaren voor de muren.

Hout is een natuurlijk materiaal dat 'werkt'. Dit betekent dat hout uitzet en inkrimpt, afhankelijk van de luchtvochgheid en temperatuur. Lakverf is speciaal ontwikkeld om daar rekening mee te houden. Daarnaast beschermt lakverf je deuren en plinten ook tegen krassen en stoten.

Muurverf is een verf op waterbasis die je gebruikt voor muren, wanden en plafonds. Het is meestal dikker dan lakverf. Voor elk type muur is er een muurverf. Er is bijvoorbeeld muurverf voor binnenmuren, voor buitenmuren en speciale anti-schimmel muurverf voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Bij Eco-Logisch vind je binnenmuurverf die we in vrijwel elke kleur kunnen leveren.

Natuurlijke leemverf

Leemverf staat bekend om de natuurlijke aardetinten die zorgen voor een mooie sfeervolle uitstraling. Het is een 100% natuurlijke verf die geen chemische stoffen bevat. Leemverf wordt gemaakt van leem, water, krijt, zand en zetmeel.

De ademende werking van leemverf zorgt voor een gezond binnenklimaat. Dit maakt leemverf bijzonder geschikt voor schilderwerk binnen, zoals muren en plafonds. Leemverf is dampdoorlatend, anti-statisch en helpt vocht in huis te reguleren.

Omdat leemverf geurloos is, heb je geen last van die vervelende verflucht tijdens en na het schilderen. Het is makkelijk aan te brengen met een roller of kwast en te gebruiken voor alle voor muurverf geschikte ondergronden.

Het assortiment van Eco-Logisch bevat leemverf van Auro en Tierrafino. De kant-en-klare professionele leemverf van Auro is verkrijgbaar in crème wit en 800 machinaal getinte kleuren. Tierrafino witte leemverf is verkrijgbaar in poedervorm en daarnaast is er de Tierrafino I-paint leemverf met een zeer lichte structuur. Je kunt ook kiezen voor de natuurlijke leemstructuurverf van Tierrafino: T-paint.

Duurzame kalk- en kookverf

Het bindmiddel van een echte kalkverf bestaat uit gebluste kalk. Kalkverf is bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes en geeft een mooie doorgeleefde uitstraling aan je muren. Daarnaast zorgt het voor een prettig binnenklimaat omdat kalkverf schimmels en bacteriën tegengaat. Kalkverf is makkelijk in gebruik en geschikt voor minerale ondergronden.

In ons assortiment vind je tradionele en professionele kalkverf van Auro. Het is dampdoorlatend en neutraliseert geurtjes. Auro kalkverf is verkrijgbaar voor binnen en buiten.

Kookverf is een tradionele verfsoort uit Scandinavië en bevat alleen natuurlijke ingrediënten zoals lijnolie, rogge- en tarwebloem. De verf wordt gekookt om de lijnolie te activeren en van de bloem een soort stijfsel te maken. Verder wordt er voor kookverf alleen water gebruikt zodat de verf van nature oplosmiddelvrij is.

De kookverf van Uula is een waterverdunbare verf die dampdoorlatend is en zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. De verf is ook geschikt voor onbehandeld hout en verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 


Hout schilderen: kies je voor beits, olie of lak?

Met de juiste producten zorg je dat hout zo lang mogelijk mooi blijft. Beits, olie en lak verlengen de levensduur van houten meubels, trappen, tuinhuisjes en schuttingen. Ze beschermen hout tegen krassen, deuken, vocht en weersinvloeden. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen beits, olie en lak?

Beits en olie worden door het hout opgenomen en beschermen het van binnenuit. Hierdoor blijven de natuurlijke kleur en structuur van het hout mooi zichtbaar, zeker als je kiest voor transparante beits in plaats van dekkende. Beits biedt meer bescherming dan olie en je hoeft het minder vaak aan te brengen. Olie doet meer recht aan de karakteriseke uitstraling van hout en is met name populair voor hardhout.

Lak vormt een laagje op het hout en beschermt alleen de buitenkant. Bij sommige laksoorten moet je eerst grondverf aanbrengen. Met lak zorg je voor mooi glanzend en egaal hout. Na een paar jaar kunnen er echter barsten verschijnen en moet je het opnieuw aanbrengen. Lak is met name geschikt voor harde houtsoorten.
 

Aan de slag!

Heb je de juiste verf gekozen? En ben je helemaal klaar om te gaan schilderen? Dan zijn er nog een paar belangrijke accessoires die niet mogen ontbreken: verfbakjes, roosters, verfrollers en kwasten.

Verfbakjes zijn belangrijk om efficiënt en makkelijk te kunnen werken. Als je een verfroller gebruikt, zijn ze zelfs onmisbaar. De meeste verfbakjes zijn gemaakt van plastic, maar tegenwoordig zijn er gelukkig ook duurzame verfbakjes van karton en inlegbakjes van bioplastic. Daarnaast heb je een verfrooster nodig, zodat je de verf gelijkmag over de roller verdeelt. Een metalen verfrooster is de meest duurzame keuze.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je een kwast kiest die past bij de verf die je gebruikt. Voor kookverf is dat bijvoorbeeld een kookverfkwast die speciaal is ontwikkeld voor het opbrengen van dikke kookverf op ruw hout. Ook verfrollers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Vachtrollers zijn erg geschikt voor het verven van muren en plafonds en schuimrollers voor het schilderen met lakverf.

Bekijk ook

Bamboe Vloeren

Bamboe Vloeren
Bamboe is de snelst groeiende plant die er is. Hierdoor kan je enorm veel bamboe kappen zonder dat dit invloed heeft op de bebossing. En blijkbaar het perfecte materiaal voor duurzame vloeren. Lees nu meer!


Duurzame babykamer? Zo doe je dat!
Is er een baby op komst en wil je de babykamer duurzaam inrichten? Bekijk hier alles wat erbij komt kijken!