Eco-Inspiratie / Energie en water / Energie Besparen

Met de huidige hoge energieprijzen is iedereen op zoek naar manieren om thuis energie te besparen.
Hieronder geven we je een aantal tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.
 


Tip 1. Zet je apparaten helemaal uit

Voor veel apparaten geldt dat ze nog steeds stroom gebruiken op het moment dat ze niet actief worden gebruikt. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Door sluipverbruik verbruik je gemiddeld 450 kWh per jaar extra stroom (bron: Milieu Centraal). Dat tikt dus aardig aan.

Gelukkig kun je driekwart van dit extra verbruik (en dus de extra kosten) voorkomen door apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Daarnaast is het aan te raden om stekkerdozen en slimme stekkers te gebruiken. Met stekkerdozen kun je meerdere apparaten tegelijk uitschakelen en met slimme stekkers kun je tijdschema's instellen, zodat apparaten op een vast tijdstip aan- en uitgaan. Zo heb je er helemaal geen omkijken meer naar.


 

Tip 2 - Vervang je lampen met LED-verlichting


Met een LED-lamp kun je ongeveer 85% van je elektriciteit besparen in vergelijking met de oude gloeilamp en 75% in vergelijking met een halogeenlamp. Maar dat niet alleen: een LED-lamp gaat ook nog eens veel langer mee dan een gloeilamp: 50.000 vs. 1.000 uur. De aanschafkosten van een LED-lamp zijn wel hoger dan die van een gloeilamp, maar die heb je snel terugverdiend door een lagere elektriciteitsrekening.

Tip: kies voor smart LED-lampen, zodat je je lampen helemaal naar je eigen wensen kunt programmeren.
Zo kun je nóg meer energie besparen.

 


Tip 3 - Let op je warmte verbruik

Zorg dat de verwarming alleen aan is als dat nodig is. Je kunt daar honderden euro's per jaar mee besparen, vooral als je in een minder goed geïsoleerd huis woont.

1. Zet de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent.
2. Zet de thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan normaal.
3. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden (tenzij je vloerverwarming hebt, zet hem dan op 17 of 18 graden). op je warmteverbruik!
4. Laat de thermostaat op de nachttemperatuur staan als er overdag niemand aanwezig is in huis.


De voordelen van een slimme thermostaat:

Vergeet jij vaak de verwarming uit te zetten op het moment dat je hem niet gebruikt? Dan is het slim om een slimme thermostaat te laten installeren.
Zo'n slimme thermostaat heeft 2 voordelen:

  • Op het moment dat je slaapt of afwezig bent, wordt de verwarming automatisch lager of helemaal uit gezet
  • Je krijgt inzicht in je verbruik, wat je helpt met het besparen van energie.

Tip 4 - Vervang oude apparaten door energiezuinige apparaten

Elektrische apparaten zijn in de loop der jaren veel energiezuiniger geworden. Als je thuis energie wilt besparen, is het dus een goed idee om je oude apparaten te vervangen door nieuwe. Dit geldt met name voor apparaten als wasmachines, drogers, vriezers en vaatwassers (witgoed). Een goede vuistregel is dat apparaten van 10 jaar of ouder de moeite waard zijn om te vervangen. Ook als ze nog goed werken.

Natuurlijk moet je deze nieuwe apparaten eerst wel aanschaffen, maar doordat je flink bespaart op je energierekening, heb je een nieuwe wasmachine zo terugverdiend. Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat op het energielabel en kies, als je budget dat toelaat, voor A+++. Dat is het meest zuinige energielabel. Maar of je nu een oud of nieuw apparaat gebruikt, er bewust mee omgaan, is altijd een goed idee. Gebruik je wasmachine bijvoorbeeld alleen als de trommel helemaal vol is, was op een zo laag mogelijke temperatuur en draai een zo kort mogelijk programma.


Tip 5 - Verbruik minder warm water

Water verwarmen kost veel energie en de douche is verantwoordelijk voor een groot deel (maar liefst 80%) van het warmwaterverbruik in een huishouden. Bewuster douchen leidt dus tot een lagere energierekening.

Hieronder enkele tips:

  • Douche niet elke dag. Ook met een washandje word je prima schoon.
  • Douche max. 5 minuten.
  • Met een douchetimer (ook wel douchecoach) kun je je douchetijd in de gaten houden.
  • Mensen douchen gemiddeld 9 minuten en door 5 minuten te douchen, bespaar jij per jaar 15.000 liter water en 60 m3, ten opzichte van de gemiddelde doucher.
  • Schaf een waterbesparende douchekop aan. Deze laat slechts 7 liter per minuut door.
  • Installeer een thermostatische douchemengkraan. Hiermee is het water sneller op de gewenste temperatuur.

Tip 6 - Verbeter je isolatie

Isolatie
De meeste energie verdwijnt in slecht geïsoleerde huizen en dan vooral door het dak. Je ziet het effect van extra isolatie dan ook direct terug op je energierekening. En als je kiest voor ecologische isolatie, ben je er ook nog eens zeker van dat je keuze geen schadelijke impact heeft op mens, dier en milieu.

Bekijk duurzame isolatie bij Eco-Logisch!
 

Tochtwering
Daarnaast kun je kleinere isolatiemaatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips bij ramen en deuren, radiatorfolie of een brievenbusborstel.
Let er wel op dat je voldoende blijft ventileren als je extra isoleert. Anders kan vervuilde lucht niet naar buiten, en verse lucht niet naar binnen. Hierdoor kun je gezondheidsklachten krijgen. Heb je alleen natuurlijke ventilatie? Houd dan continu een raam op een kier of houd je ventilatieroosters open. Ook als je mechanische ventilatie hebt, is het belangrijk dat de roosters altijd open blijven staan.


Bekijk ook

Tochtwering

Tochtwering: alles voor een tochtvrij huis
Lees hier over de verschillende soorten tochtwering en welke je nodig hebt in jouw huis!

Stroom Besparen

Op welke manieren kan ik besparen op stroom?
Vind hier handige tips waarmee je je stroomverbruik eenvoudig kunt verminderen!