Oesterzwammen kweken op koffiedik

Merk: Fungi Factory

14,50 per stuk incl. btw
Aantal
De bezorgkosten voor deze producten zijn € 5,95
Gratis verzonden vanaf € 49,-

Levertijd: 1 werkdag
Op werkdagen voor 15u besteld = morgen in huis

PostNL
Bezorging met PostNL
Track & Trace link per mail

Nederland
Land van herkomst: Nederland

Bekijk hier meer producten van het merk Fungi Factory
Fungi Factory logo
Artikelnummer: 8717953186355

Bekijk alles van Fungi Factory >
Bekijk meer: Cadeauideeën >

Fungi Factory - Oesterzwammen kweken op koffiedik

Koffiedik: donkerbruine drab, weg ermee? Nee, niet doen! Koffiedik is namelijk de perfecte grondstof voor het kweken van heerlijke oesterzwammen. Dit komt door de universele en voedingsrijke schimmelbodem. Met de Fungi Factory Growkit kan je eenvoudig en snel aan de slag, ook als je weinig koffie drinkt. Je werkt met kleine hoeveelheden per keer en ontvangt in ruil daarvoor mooie, lekkere paddenstoelen.

De Fungi Factory Growkit bestaat uit een emmer met oesterzwammenbroed. Het enige dat je nog toe hoeft te voegen is het restant van je bakkie koffie. Je hebt maar kleine hoeveelheden koffiedik nodig, dus je hoeft niet de grootste koffiefanaat te zijn om oesterzwammen te kweken. Het enige dat je nog nodig hebt is een portie geduld! De oesterzwammen groeien na het oogsten weer gewoon terug, dus er is geen nieuw oesterzwammenbroed meer nodig. Dit is dus geen eenmalig gebruik/wegwerpproduct, maar een blijvende manier om je koffieprut om te zetten in oesterzwammen.

Wist je dat? 

 • dit idee ontstaan is in Zimbabwe?
 • paddenstoelen een duurzame vleesvervanger zijn?
 • iedereen dit kan?

Paddenstoelen zijn dé perfecte vleesvervanger

Wist je dat het produceren en consumeren van paddenstoelen veel milieuvriendelijker en duurzamer is dan vlees? Paddenstoelen zetten voedingsstoffen 25 keer efficiënter om dan vlees. Een extra reden om je eigen paddenstoelen te kweken! Oesterzwammen zijn heerlijke paddenstoelen. Ze zijn lekker stevig, bevatten veel plantaardige eiwitten en hebben een mooie volle smaak. Ze passen perfect in pasta en risotto, maar zijn ook heerlijk als basis voor soep of gewoon gebakken met wat olie, peper en zout. Eet smakelijk!

Diameter: 20 cm 
Lengte: 15,5 cm 

Voordelen:

 • je hebt kleine hoeveelheden koffiedik nodig
 • te gebruiken bij filterkoffie, senseopads, koffiedik uit percolator en espressomachine
 • elke keer opnieuw te gebruiken (zonder een nieuw zakje broed)


Tip: Wil je de kit nog even bewaren? Doe dit dan in de koelkast.

Productspecificaties Oesterzwammen kweken op koffiedik

Starten met je growkit
 
Wij gaan jou helpen om zelf heerlijke zwammen te oogsten. Om goed te beginnen maak je de growkit schoon. Dat doe je met water dat heter is dan 70 graden. Het mag ook kokend zijn. Hierdoor zorg je ervoor dat alle eventuele verkeerde schimmels verdwijnen.
 
Ook het bakje waarin je koffiedik verzamelt maak je goed schoon. In een vies opvangbakje kunnen zich verkeerde schimmels verzamelen, en dat wil je niet!
Broed verkruimelen
Nu vul je de growkit met een laagje koffiedik. Zoveel dat de bodem bedekt is. Meng dit met het broed. Zorg ervoor dat het koffiedik vochtig genoeg is. Het moet de kleur van pure chocolade hebben. Je mag wat water toevoegen als het te droog is. Dan doe je het deksel op de growkit en is het wachten!
 
Na ongeveer 5 dagen zal je zien dat al het koffiedik op de bodem wit is geworden. Dat is het moment om meer koffie toe te gaan voegen. Iedere keer dat je koffiedik mooi wit wordt mag je het aanvullen met koffiedik, je zal zien dat dat steeds sneller gaat.

Kweektip 2 – Je eerste laagje koffiedik is helemaal wit geworden
Omgaan met je koffiedik
Bewaar je koffiedik niet te lang. Je wilt het namelijk zo vers mogelijk gebruiken omdat er dan geen verkeerde schimmels op kunnen groeien. Dagvers is het beste. Als je toch je koffiedik wilt bewaren voor dat je het in de growkit doet kan je het in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren. Zorg natuurlijk wel dat het bakje goed schoon is, en bewaar het niet meer dan drie dagen.
 
Bewaar je koffiedik niet meer dan drie dagen. En als je het bewaart, doe het dan in een schoon, afgesloten bakje in de koelkast.
Net-koffiedik-toegevoegd-jpg
De schimmel verspreid zich langzaam door je koffiedik. Omdat je schimmel lucht nodig heeft om te ademen kun je niet teveel koffiedik tegelijk toevoegen, maar elke keer een laagje van ca. één centimeter. De schimmel verspreid zich door het nieuwe laagje koffiedik. Wanneer dat wit is voeg je weer een nieuwe laag toe. Zo ga je door tot de growkit helemaal vol is.
 
Moet je op vakantie? Dan kan je voor die ene keer een laag van drie centimeter toevoegen en de growkit in de koelkast zetten. Tijdens je vakantie zal de oesterzwamschimmel rustig doorgroeien en als je thuis komt haal je hem weer uit de koelkast.
 
Kweektip 3 – Problemen, wat nu?
Yes je bent goed bezig!
Je voegt iedere paar dagen koffiedik toe en ziet dat wit worden. Je doet het deksel meteen weer op de growkit en kijkt af en toe of alles nog goed gaat. Je mag zo doorgaan totdat je growkit vol is.
 
Net-koffiedik-toegevoegd-jpg
Filterkoffie, espresso of Senseo?
Wist je dat je koffiefilters ook prima toe kan voegen? Doordat er kokend water doorheen is gegaan en het gemaakt is van houtvezel (papier), kan de oesterzwamschimmel er prima op groeien. Je kan het filter voordat het in de growkit gaat kapot knippen of scheuren (met een schone schaar / vingers) zodat de schimmel zich makkelijker kan verspreiden. Voor senseo pads geldt hetzelfde, even doorscheuren en dan erbij.
 
Te weinig koffie?
Neem een keer koffiedik mee van je werk of vraag aan vrienden. Zij zijn vast blij om er vanaf te zijn en jouw oesterzwamschimmel wordt er lekker groot van. Natuurlijk wel een schoon bakje gebruiken om het mee te nemen.
 
growkit-met-trichoderma
Groene schimmel, wat nu?!
Als je pech hebt zie je ineens een paar groene stipjes tussen je mooie witte oesterzwamschimmel. Dit kan komen doordat je niet zo hygiënisch werkt, je koffiedik te oud is of je koffiedik niet vochtig genoeg. De schimmel die je ziet heet Trichoderma.
 
Als je groene stipjes ziet schep je die er voorzichtig uit met een lepel die je eerst in kokend water hebt gedoopt. Zo weet je zeker dat je geen nieuwe viezigheid toevoegt aan je koffiedik. Is je koffiedik niet de kleur van pure chocolade? Dat zou de oorzaak van je groene schimmel kunnen zijn en mag je het koffiedik wat je daarna toevoegt iets vochtiger maken met een plantenspuit.
 
Wordt je emmertje helemaal groen? Dan heb je helaas pech en moet je opnieuw beginnen. Ook wij gooien vaker dan we leuk vinden een zak substraat weg die helemaal groen wordt.
 
Kweektip 4 – lekker doorgaan
Alles gaat voorspoedig
Je voegt iedere paar dagen koffiedik toe en ziet dat wit worden. Je doet het deksel meteen weer op de growkit en kijkt af en toe of alles nog goed gaat. Als het goed is, is je growkit nu helemaal vol tot het deksel. Vanaf dat moment hoef je je growkit niet meer open te maken. Het kan een behoorlijke tijd duren tot je growkit zwammen gaat geven. Zorg hiervoor dat je growkit niet te warm staat, dan denkt de oesterzwam dat het nog zomer is. Een koele, lichte plek is het prettigst voor je oesterzwam.
 
Maar, die tape dan?
De oesterzwam maakt zwammen op de plek waar het licht is. Bij de growkit is dat dus op de plekken van de gaten. Het tape wat erop zit is luchtdoorlatend en plakt niet heel erg. De oesterzwam kan die dus goed opzij duwen. Links zie je mini zwammetjes achter het tape. Een paar dagen later is het tape eraf geduwd en de zwammen erlangs. Als ze er eenmaal langs zijn kan je het tape wel voorzichtig aan de kant trekken, maar het hoeft niet.
 
Bijna klaar om te oogsten! 
Je zwammen groeien binnen een weekje uit tot volwaardige paddenstoelen. 
 
weektip 5 – Oogsten
Eindelijk, je kan je oesterzwammen oogsten!
growkit-vierkant
whatsapp-image-2020-02-02-at-13.07.45
Je oesterzwammen zijn klaar om te oogsten als de hoed plat is. Op de foto links zijn de hoeden van de oesterzwammen nog mooi krom. Dan kan je ze nog een nachtje laten zitten. Op de onderste foto zijn de hoeden nog net niet helemaal plat en dan is het perfecte moment om te oogsten.
 
Hoe oogst je?
Je oesterzwammen oogst je door ze dicht bij de emmer vast te pakken en te draaien. Dan draai je ze met de voet van het substraat. Er komt meestal ook een heel klein beetje substraat mee op de voet, dus dat snijd je daarna met een scherp mesje eraf. En dan zijn je zwammen geoogst en klaar voor de pan. Plak de gaatjes af met nieuw tape of met het oorspronkelijke tape van de gaatjes.
 
Uitgedroogde zwammen? 
Uitgedroogde zwammen gebeurt regelmatig, vooral omdat het in onze huizen in de winter vrij droog zijn. Het fijne is dat je deze nog prima kan gebruiken. Laten wellen in water en daarna bakken, of door de risotto zijn ze heerlijk. Gedroogde oesterzwammen zijn zelfs een delicatesse te verkrijgen in de meeste supermarkten. En nu heb je die gewoon zelf gekweekt!

Milieu-informatie over Oesterzwammen kweken op koffiedik

 • Heeft een etiket van ongesorteerd oud papier
 • Is in elkaar gezet door BlueCity Rotterdam
 • Is een erg leuk en duurzaam cadeau
 
In 2030 leven er meer dan 8 miljard mensen op onze aarde. Daarvan woont ruim 65% in steden op nog geen 3% van het oppervlakte van de hele wereld. Maar deze steden produceren wel 50% van het afval en zorgen voor 80% van de uitstoot van giftige stoffen.
Ondertussen blijven we voedsel vanuit heel de wereld halen en de vaak zeer waardevolle reststromen daarvan als afval verbranden. Daardoor produceren we nog meer afval en stoten we nog meer giftige stoffen uit.
 
Hoe kan het ook?
Beter en slimmer. Onder meer door het benutten van een lokaal zeer uitbundig beschikbare grondstof: koffiedik.
Koffie is na olie de meest verhandelde grondstof ter wereld. Er wordt per jaar bijna 10 miljard kilo koffiebonen geproduceerd. Nederland importeert jaarlijks 150 miljoen kilo koffiebonen voor eigen gebruik. Daarvan eindigt een verbazingwekkend klein percentage in jouw kopje koffie: minder dan 1%. Van de rest gooien we ruim 120 miljoen kilo koffiedik weg en dit belandt bijna allemaal in de verbrandingsoven. Terwijl we het ook om kunnen zetten in voedsel. Duurzaam geproduceerde oesterzwammen bijvoorbeeld!
 
Wat levert dat op?
Het produceren en consumeren van oesterzwammen die gekweekt zijn op lokaal beschikbaar koffiedik levert veel op, namelijk:
 • Vermindering van de hoeveelheid afval dat in de verbrandingsoven gaat en daarmee de vermindering van CO2-uitstoot.
 • Verlaging van de transportkilometers door het produceren van lokaal voedsel. Alle grondstoffen van deze kit zijn lokaal voorradig en worden alleen aan lokale partijen geleverd.
 • Verhoging van het aanbod plantaardige voeding. Oesterzwammen zijn een uitstekende vleesvervanger en bovendien veel effectiever in het gebruik van water dan vlees. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig. Voor 1 kilo oesterzwammen minder dan 5 liter.


Fungi Factory

Met de Fungi Factory growkit kun je op je eigen koffiedik oesterzwammen kweken. Fungi Factory is een Utrechtse start-up. Fungi Factory gelooft dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan en voedsel te produceren. Beter voor jou, de maatschappij en de natuur. Samen met lokale partners zetten ze stedelijk afval om in lokale voeding, zorgen wij voor duurzame waarde creatie en creëren we bewustwording.

Fungi Factory
Vraag hier een offerte aan voor grote aantallen, producten met bedrukking of een speciaal project:
Tuin

Totaal 1 vakmannen en -vrouwenPagina 1 van 1
pépétu
Ik ben Jonathan Vanhaelst en graag hep ik u uw tuin mooi, productief en ecologisch te maken. Ik werk samen met u mo een onderhoudsvriendelijke,d uruzame, verantwoorde en boeiende tuin te maken en te o.. Bekijk profiel pagina

d'hoyestraat 34
9870 olsene
+32499628938

Beoordelingen van klanten, reacties, vragen en antwoorden

Heel Goed


Hi, al een paar keer nieuw zwammen geoogst, maar alleen door de gaten aan de zijkant. Bovenop komt er niets uit. Ik zie zwarte rondjes onder de tape en daaromheen is het wit. Kan ik hier iet mee doen?

Walter
Reactie

Dat zijn luchtgaten, de gaten aan de zijkant worden gebruikt om de zwammen uit te laten groeien.

Eco

Heel Goed


Opstarten gaat goed. Nu maar hopen dat het proces verder ook goed verloopt. Leuk om er zo intensief mee bezig te zijn.

J.
Reactie

Gaaf! Veel plezier er mee, J.!

Eco

Heel Goed


Ik ga vandaag de eerste oesterzwammen van eigen kweek verwerken. Voorheen ging de koffie naar het wormenhotel om de pieren blij te maken. Nu wordt ik er zelf blij van. Vrienden zijn meer dan geïnteresseerd om het zelf te gaan proberen. Bij mij duurde het 8 weken van start tot 1e oogst.

Gilbert
Slecht


Netjes de instructies gevolgd, de emmer zit vol maar er gebeurt al weken niets.

Willem van Immerzeel
Reactie

Goedemorgen, Het kan zeker lang duren, maar als het broed er in zit, de emmer vol is en je het niet meer opent zal het goed moeten komen. Zie ook https://www.fungifactory.nl/kweektips-4/

Eco

Algemene vraag


Emmer vol ,,de deksel laten zitten, moet je hem dan nog water geven?? Het plakband zit er nog op

Willem
Algemene vraag

Hieronder vindt je de productinformatie: https://www.eco-logisch.nl/Details.aspx?ProductID=9402 Groet, Eco


Heel Goed


Mooi compleet pakket. Dit opgestart en de witte schimmels begonnen zich al snel te vormen. Nu steeds aanvullen met koffiedik en hopelijk straks lekker mijn eigen zwammen. Zeer makkelijk uit te voeren.

Desiree van Os
Heel Goed


Fantastisch product, goeie beschrijving en leuk om er mee bezig te zijn.

Wilma Jansen
Heel Goed

Wat geweldig om te horen dat je zo enthousiast bent over ons product! We waarderen het enorm dat je de tijd hebt genomen om je positieve ervaring te delen. Groet, Eco


Heel Goed


Goede uitleg op het product en er beginnen zich al oesterzwammen te ontwikkelen.

H. Rosema van de Laak
Heel Goed


Tot nu toe groeit de schimmel goed. Even afwachten of er straks oesterzwammen verschijnen en of er daarna meerdere keren geoogst kan worden

Wilma
Heel Goed


Leuk om zelf die zwammen te kweken en dit op een eenvoudige manier met restjes koffiegruis. De zwammen zelf zijn er nog niet maar alles verloopt tot nu toe zoals aangegeven. Dus die komen er wel als de pot voller is.

Veerle
Heel Goed


De pot met oesterzwammen en koffiedik staat op het aanrecht en vol verwachting klopt mijn hart.

Brenda Kouwenhoven
Heel Goed


erg leuk om te doen, gaat als een speer! de kweekemmer is mooi en praktisch uitgevoerd.

Maruska
Heel Goed


Erg duidelijk in de omschrijving en snel geleverd.

Ouwehand Joan
Reactie


Ik ben er nog niet aan toe gekomen.

Gertia
Algemene vraag


Is het ook mogelijk om alleen broed te kopen? Ik heb al een emmer. Meerdere keren geoogst op 1 zakje broed, werkt supergoed. Nu toch wel verversing nodig

Woods
Heel Goed

Helaas verkopen we dat niet los.

Eco

Heel Goed


eerste keer dat oesterzwam uitkomt. wanneer moet/kan ik oogsten/afsnijden. zijn daar een bepaald aantal dagen voor of is de grootte maatgevend ???? spannend... m.vr.gr. rene

r van de vinne

Oesterzwammen kweken op koffiedik

Stel hieronder een vraag over dit product of geef je mening! Zo help je meteen iedereen die op zoek is naar een goed duurzaam alternatief.

Maak een keuze*:
Naam*: E-mail adres*: Reactie*:De prijs van de verf is afhankelijk van de gekozen kleur. Wanneer je een kleur selecteert wordt de prijs automatisch aangepast. Bij elke kleur staat de prijsgroep vermeld. Wanneer je op een kleur klikt, zie je direct de prijs.

Bekijk hier de prijzen per kleurgroep

Kies een kleur
Rood
Oranje
Geel
Groen
Blauw
Paars
Bruin
Grijs
Wit