Voordelen van bioplastics zijn groot: door het gebruik maken van biomassa (o.a. maïszetmeel) bespaart u op fossiele brandstoffen (olie is de grondstof van ouderwets fossiel plastic), verlaagt u CO2-uitstoot en draagt u bij aan de realisatie van een circulaire economie. Bioplastics worden toegepast in de verpakkingsindustrie, de foodservice, de land- en tuinbouw, de medische wereld, consumentenelektronica en in de automotive industrie.
Beheersing van plastic afval (o.a. plastic soup) kan grotendeels opgelost worden door de inzet van composteerbare en biodegradeerbare materialen. De restanten kunnen worden gebruikt in de land- en tuinbouwsector. De door Natural angeboden draagtassen van bioplastics zijn 100% composteerbaar en biologisch afbreekbaar, gecertificeerd volgens Europese Norm EN 13432.
Plastic daarentegen doet er heel lang over om af te breken en is schadelijk voor het milieu. Draagtassen gemaakt van bioplastics hebben als basis-ingrediënt granulaat gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals onder andere maiszetmeel, distels, suikerriet, suikerbiet, plantaardig zetmeel en biologisch afbreekbare polymeren (biopolymeren).
Een bijkomend voordeel van het gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen is dat er géén op oliebasis (fossiele brandstoffen - basis van regulier plastic) bestanddelen gebruikt worden en er géén bomen gekapt hoeven te worden. De gebruikte biomassa is hernieuwbaar, van uitputting is dus geen sprake. Vanwege de korte koolstofcyclus wordt biomassa als CO2-neutraal gekenmerkt. Bovendien is het productieproces van een bioplastic draagtas energiezuinig in vergelijking met productie van reguliere plastic- of papieren tassen waardoor er minder CO2 vrijkomt. Een lagere CO2-uitstoot leidt tot minder broeikasgas, belangrijk voor het streven de opwarming van de aarde tegen te gaan en te verminderen.
De gebruikte mais voor de productie van het granulaat voor de bioplastics in onze producten is gegarandeerd niet genetisch gemodificeerd (GGM vrij).
WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH (WUR)
Composteerbare plastics breken snel genoeg af in de huidige Nederlandse GFT-afvalverwerking.
De milieuwinst zit naast veel minder plasticafval, minder CO2 uitstoot, minder fossiele grondstoffenverbruik in de betere scheiding en inzameling van groenafval zodat dit (natte) afval niet verbrand hoeft te worden. Onze composteerbare zakken/tassen gevuld met groente- en fruitresten zullen voor een verrijking van de compost zorgen.