Duurzaam isoleren: alles voor een warm huis

Groen isoleren heeft enorm veel voordelen. Van een gezond binnenklimaat tot een lagere energierekening. Er zijn kleine en grote duurzame aanpassingen die je kan doen om jouw huis tochtvrij en goed geisoleerd te maken. Van tochbanden tot aan radiatorfolie en van deurdrangers tot aan biobased en damp-open isolatiemateriaal. Wij vertellen je alles over de opties.


Hoe maak je jouw huis tochtvrij?

Het is niet moeilijk om af te komen van vervelende tocht in huis. Wat kleine ingrepen en een paar eenvoudige aanpassingen zijn meestal genoeg om je huis tochtvrij te maken. De eerste stap is het opsporen van tochtende plekken. Daar is een simpel trucje voor. Je zet gewoon een waxinelichtje of kaarsje op de plekken waarvan jij denkt dat ze tocht veroorzaken. Wappert het vlammetje? Dan weet je dat het daar tocht.

Borstels en dorpels voor tochtende deuren

Verlies je warmte door niet goed sluitende deuren? Dit probleem kun je heel makkelijk oplossen door aan de onderkant van de deur een deurborstel te plaatsen. Een andere oplossing is het aanbrengen van een dorpel. Dit is een deurafsluiter die je eerst op maat zaagt en daarna aan de onderzijde van de deur bevestigt.

Naar alle deurborstels

Plaats borstels en kleppen op tochtende brievenbussen

Heb je last van tocht door de brievenbus? Met een brievenbusborstel is dit probleem voortaan verleden tijd. Ook voorkom je hiermee dat er warmte verloren gaat via je brievenbus. Een brievenbusborstel houdt niet alleen tocht tegen, maar zorgt ook dat stof en vervelende beestjes buiten blijven.

Naar alle brievenbusborstels

Altijd dichte deuren met deurdrangers

Blijven de deuren bij jou thuis weleens openstaan? Dat kun je makkelijk voorkomen door deurdrangers te installeren. Deurdrangers zorgen dat deuren zich na opening automatisch weer sluiten. Zo blijft het lekker warm binnen en bespaar je op je energierekening. Je verliest veel minder warmte waardoor je niet onnodig hoeft te stoken. 

Naar alle deurdrangers

Tochtbanden voor deuren en ramen

Deuren en ramen die niet goed sluiten zorgen voor veel tocht en warmteverlies. Tochtbanden zijn een makkelijke en goedkope manier om spleten bij deuren en ramen dicht te maken. Ze zijn verkrijgbaar in uiteenlopende diktes, met profielen die zelfs de grootste kieren moeiteloos opvullen. Tochtbanden worden vaak verward met tochtstrips, maar er is een verschil!

Een tochtstrip is gemaakt van hard materiaal zoals aluminium of plastic. Deze kun je vastmaken aan de scharnierkant van je raam of deur. Tochtband is vaak zelfklevend en gemaakt van flexibel, zacht materiaal. Daardoor kun je het zelf op maat knippen en past het gemakkelijk in jouw soort en maat kozijnen.




Naar alle tochtbanden

Radiatorfolie zorgt ervoor dat er geen warmte ontsnapt

Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte van een radiator de ruimte wordt ingekaatst. Je verwarmt dan dus niet (onnodig) de muur, en de warmte wordt effectiever de ruimte in gestuurd. Dat betekent dat de ruimte sneller en beter warm wordt, en dat je bespaart op je stookkosten. Je kan de folie op drie manieren vast maken: met magneetjes, met magneettape of met dubbelzijdig tape.

Naar alle radiatorfolie


De verwaming lager door een radiatorventilator

Een radiator zorgt er voor dat de koude lucht in een kamer verwarmd wordt. Die warme lucht verspreidt zich overigens niet altijd gelijkmatig door de ruimte. Een radiatorventilator zorgt ervoor dat de opgewarmde lucht de kamer in wordt geblazen. Hierdoor wordt jouw kamer veel sneller de gewenste temperatuur. Je kunt de thermostaat gerust een paar graden lager instellen, en dit is waar de echte gasbesparing begint.

Naar alle radiatorventilatoren


De voordelen van een goed geïsoleerd huis

Wil je het nou echt goed aanpakken? Dan kan je ook aan de slag gaan met biobased isolatiemateriaal! Maar liefst 2 van de 3 woningen in Nederland is nog niet goed geïsoleerd. Een gemiste kans! Woningen zonder isolatie verliezen veel warmte via de ramen, de gevel, het dak en de vloer. Een eengezinswoning verbruikt per jaar maar liefst 3300 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft daarvoor maar 600 m3 gas nodig. Dat scheelt jaarlijks enorm veel geld! Wanneer je van plan bent je huis te isoleren zijn er veel verschillende mogelijkheden. Er zijn veel reguliere isolatiematerialen te koop zoals glaswol, steenwol, EPS, en PIR. Deze producten isoleren wel, maar zijn niet altijd de beste keuze. Met biobased isolatiemateriaal zit je altijd goed, het is veilig aan te brengen en zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Wat is biobased isoleren?

Als je kiest voor biobased isoleren kies je voor isolatiemateriaal dat bestaat uit natuurlijk materiaal. Al eeuwenlang worden woningen op deze manier geïsoleerd. Vroeger werden er materialen als grasmatten, turf, zeegras, stro en riet gebruikt. Er werd geïsoleerd met eigenlijk alles wat in de omgeving te vinden was. Volledig natuurlijke (biobased) grondstoffen zonder kunstmatige toevoegingen. Biobased isoleren is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor het binnenklimaat van jouw woning en daarmee jouw gezondheid.

Welke duurzame materialen kan je gebruiken?

Eco-Logisch adviseert herwinbare biobased isolatiematerialen te gebruiken. Vlas, hennep, houtwol, katoen en schapenwol zijn herwinbare isolatiematerialen die niet alleen goed isoleren, maar ook zorgen voor een gezond binnenklimaat. Deze natuurlijke isolatiematerialen zijn namelijk vochtregulerend en zorgen zo voor een ademend huis. Geen vochtophoping in huis en een goede vochtbalans. Een huis dat is geïsoleerd met natuurlijke isolatiematerialen is ook nog eens veel koeler in de zomer. Door de hogere warmte opslagcapaciteit, kan het in de zomer soms tot wel 2,5x beter de warmte buiten houden!

Geen vocht en schimmel in huis

In een woning wordt veel vocht geproduceerd door onder andere koken, douchen, transpireren etc. Behalve door ventilatie en open ramen kan deze vochtige lucht zich ook via de muren en het dak een weg naar buiten banen. Er ontstaan echter problemen als het isolatiemateriaal geen vocht doorlaat en wanneer de relatief warme en vochtige lucht van binnen, condenseert in de relatief koudere isolatie van het huis. Hierdoor ontstaat mogelijk schimmelvorming en op lange termijn kan dit het hout wat in de muren verwerkt zit aantasten. Beter is natuurlijk om dit te voorkomen met biobased isolatiemateriaal, dat zorgt voor de juiste vochtregulatie en -afvoer.

Damp-open of damp-dicht isoleren

Met de meeste reguliere isolatiemethoden bouw je damp-dicht. Hiermee wordt er gebruik gemaakt van dampschermen om het vocht buiten te houden. Deze folie voorkomt dat vocht van binnen de woning de constructie kan intrekken om daar te condenseren. Deze dampremmende folie wordt aan de binnenzijde van de isolatie direct achter de beplating geplaatst. Een nadeel van deze manier van bouwen is de vochtophoping in het huishouden. Doordat vocht niet wordt afgevoerd ontstaat een ongezond binnenklimaat.

Biobased bouwen
is damp-open bouwen. Dat betekent dat je huis als het ware kan ademen. Vocht van binnen kan via de muren en daken naar buiten. Dit zorgt voor een gezonder binnenklimaat en isolatie die niet weg kan rotten. De term ademen suggereert echter dat er sprake is van ventilatie of tocht door de constructie maar dat is niet zo. De werkelijke dampstroom is veel te klein om tocht te veroorzaken. Damp-open isoleren kan alleen met biobased isolatie.




Hoe bouw je damp-open?

Voor een damp-open opbouw is het belangrijk dat in de constructie geen dampdichte materialen gebruikt worden. Er moeten isolatiematerialen gebruikt worden die damp-open zijn en het vocht goed kunnen transporteren. Denk hierbij aan vezelrijke isolatie, zoals vlas, hennep, houtvezel, papier, katoen of schapenwol.

Een ander verschil is dat er in een damp-open constructie nooit gebruik gemaakt wordt van een dampdichte folie. Deze wordt simpelweg weggelaten of vervangen voor een damp-open (of licht dampremmende) folie die vocht gereguleerd laat passeren. Verder is het belangrijk dat de gebruikte materialen in de constructie naar buiten toe steeds damp-opener zijn. Wanneer de folie aan de binnenzijde wordt weggelaten is het overigens wel belangrijk dat de constructie winddicht en luchtdicht is aan de buitenzijde.

Bekijk ook

Bamboe Vloeren

Bamboe Vloeren
Bamboe is de snelst groeiende plant die er is. Hierdoor kan je enorm veel bamboe kappen zonder dat dit invloed heeft op de bebossing. En blijkbaar het perfecte materiaal voor duurzame vloeren. Lees nu meer!

Deurdrangers

Welke deurdranger heb ik nodig voor mijn deur?
Lees hier alles over de verschillende soorten deurdrangers en welke je nodig hebt in jouw situatie!