Alles over isolatiesubsidie

De afgelopen jaren zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen om Nederland te verduurzamen. Ook in 2024 zijn er gelukkig weer mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor het duurzaam renoveren van je woning, met een bonus voor het gebruik van biobased materialen. Deze subsidies (waaronder de ISDE en de SVVE) zijn onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). We leggen je graag uit welke subsidies er zijn en hoe jij daarvan kunt profiteren!Verschillende subsidies in het kort

Om wegwijs te worden in het doolhof van subsidies is het handig om te weten welke subsidies voor jou relevant zijn.
 
Subsidies vanuit de Rijksoverheid

 • Ben je eigenaar van een koopwoning? Dan kun je aanspraak maken op de ISDE.
 • Maakt jouw woning deel uit van een VvE (of een woonvereniging of wooncoöperatie)? Dan kun je aanspraak maken op de SVVE.
De ISDE en de SVVE lijken op elkaar en hebben beide als doel het isoleren van woningen toegankelijker te maken door financiering vanuit deze subsidies. Voor deze subsidies geldt vanaf 1 januari 2024 een bonus voor het gebruik van biobased bouwmateriaal!

 


Ben je op zoek naar een samenwerkingspartner voor de uitvoer voor een subsidieregeling?

Werk je bij een gemeente of woningbouwcoöperatie en zoek je naar een partner om een subsidieregeling zoals de SpUk LAI (Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie) uit te voeren? Wij helpen je graag met jouw project. We kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij de uitvoer van van subsidieprojecten doormiddel van IT-diensten. We zoeken altijd naar maatwerkoplossingen die het best bij jouw project passen! Wil je meer weten? 


Neem contact met ons op!


Subsidies vanuit gemeentes, provincies en waterschappen

Naast de landelijke subsidies zijn er ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidieregelingen hebben voor het verduurzamen van je woning. Check hiervoor de Energiesubsidiewijzer, hier kun je kijken welke subsidies er in jouw woonplaats zijn. Deze subsidies kun je combineren met de ISDE of de SVVE.

Leningen
Voor het verduurzamen van je woning kun je ook een lening aanvragen. Via het Nationaal Warmtefonds kun je een Energiebespaarlening aanvragen. Deze lening is voor woningeigenaren en VvE’s. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een extra lening via je hypotheek aan te vragen. Dit kan tot 6% van de waarde van je woning, met een maximum van €9000.


Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie vanuit het Rijk voor huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen.

Met de ISDE kun je:

 • Isolerende maatregelen treffen (o.a. spouwmuur-, gevel-, bodem- en vloer-, dak-, zolder- en vlieringisolatie)
 • Isolerend glas aanbrengen
 • Een zonneboiler of (hybride) warmtepomp installeren
 • Je huis aansluiten op een warmtenet
 • Overstappen op een elektrische kookvoorziening
De hoogte van de subsidie hangt af van de maatregelen die je neemt. Wanneer je meerdere isolatiemaatregelen treft of als je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet verdubbelt het subsidiebedrag. Voor één maatregel is de subsidie ongeveer 15%, voor twee of meer maatregelingen ongeveer 30%. Let op: het subsidiebedrag is voor iedere situatie anders. Kijk op de website van Rijksoverheid voor de precieze subsidiebedragen.
Wat zijn de voorwaarden en wat heb je nodig?

Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je de maatregelen hebt uitgevoerd. Voor de subsidieaanvraag heb je foto's van de installatie of isolatiewerkzaamheden, de factuur (of facturen) en de meldcode(s) nodig. Vraag de subsidie altijd binnen 24 maanden aan.

 • Stap 1: Laat de maatregelen uitvoeren door een (bouw)installatiebedrijf. Je mag je woning niet zelf isoleren. Verdiep je goed in alle voorwaarden die de overheid stelt. Die vind je hier.
 • Stap 2: Maak foto’s van het proces. Deze heb je nodig als bewijsmateriaal.
 • Stap 3: Vraag de subsidie binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste werkzaamheden aan.
 • Stap 4: Zoek de meldcodes op. Deze heb je nodig om de juiste subsidievariant aan te vragen. Zorg dat de meldcode ook op de offerte en de factuur staan en maak afspraken met het (bouw)installatiebedrijf.
 • Stap 5: Dien de subsidieaanvraag in! Dit doe je via de site van Rijksoverheid met je DigiD. 

 

 Veranderingen per 1 januari 2024

In 2024 worden er een paar wijzigingen in de ISDE doorgevoerd. Zo komt er extra subsidie vrij voor biobased isolatiemateriaal. Dat is goed nieuws, want biobased isolatiemateriaal is veilig aan te brengen én een stuk beter voor het milieu. Vlas, hennep, houtwol, katoen en schapenwol zijn voorbeelden van biobased isolatiemateriaal. Ze zijn duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar.

Door je huis goed te isoleren met biobased isolatiemateriaal zorg je voor een gezond binnenklimaat. Met de juiste isolatiemaatregelen kun je een heleboel energie besparen. Een eengezinswoning verbruikt per jaar maar liefst 3300 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft daarvoor maar 600 m3 gas nodig. Dat scheelt jaarlijks enorm veel geld!

 Bonus voor biobased isoleren

De overheid stimuleert isoleren met biobased materiaal en daarom is er vanaf 1 januari 2024 een bonus beschikbaar. Met deze bonus kun je tot wel 37% extra subsidie ontvangen. Vanaf nu wordt het ook makkelijker om aanspraak te maken op de ISDE voor eigenaren van monumenten. Monumentale panden zijn vaak lastiger te isoleren. Door de voorwaarden te versoepelen maken monumenteigenaren meer kans op subsidie.

Hoe het werkt

Deze bonus betekent dat je per vierkante meter die je isoleert met biobased materiaal een bonus kunt ontvangen. De bonus verschilt per maatregel die je neemt.
 • €5 extra per m² voor dakisolatie
 • €1,50 extra per m² voor zolder- of vlieringvloerisolatie
 • €6 extra per m² voor gevelisolatie
 • €1,50 extra per m² voor spouwmuurisolatie
 • €2 extra per m² voor vloerisolatie
 • €1 extra per m² voor bodemisolatie
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van biobased isolatieproducten?


Bekijk ook

Biobased bouwen

Alles over biobased bouwen
Biobased bouwen wordt steeds populairder. Maar wat houdt het precies in? Lees hier alles over de principes van biobased bouwen en ontdek de mogelijkheden van biobased bouw- en isolatiematerialen.

Duurzaam isoleren

Duurzaam isoleren: de toekomst van groener wonen
Er zijn kleine en grote aanpassingen die je kan doen om er voor te zorgen dat jouw huis op een groene manier lekker warm en tochtvrij blijft. Wij vertellen je er alles over.