De grote voorjaarsschoonmaak
Eco-Inspiratie / Wonen en leven / Voorjaarsschoonmaak
Met het voorjaar in het verschiet, is het de perfecte tijd voor de grote schoonmaak in en rond het huis! Klusjes oppakken die al éventjes op je liggen te wachten. Wel belangrijk om daarbij rekening te houden met het milieu en schoonmaakproducten te kiezen zonder schadelijke ingrediënten. Wij helpen je graag op weg met handige schoonmaaktips!



Een fris huis? Check!

Tijdens de wekelijkse schoonmaakroutine blijven er nog wel eens klusjes liggen die we voor ‘later’ bewaren, denk aan het organiseren van de voorraadkast, de vriezer ontdooien of het grondig schoonmaken van de oven of koelkast. Deze klussen blijven soms maanden liggen. Toch is het goed om er af en toe echt tijd voor te maken. Het begin van het voorjaar is daar een lekker moment voor: fris de lente in! 

Als je met een grote schoonmaak begint, is het handig om een plan van aanpak te hebben. Schrijf de klusjes op die je wilt doen. Wat helpt is om per ruimte te bekijken wat je wilt aanpakken. Begin met een klus en maak die helemaal af voor je met de volgende begint. Zorg dat je voor elke klus een schoon doekje of sponsje gebruikt. Wel zo fris. Bij het afstoffen is het handig om bovenaan een oppervlak te beginnen, want stof dwarrelt naar beneden. O, en een lekker muziekje of leuke podcast op de achtergrond maakt elk klus een stuk leuker!



 

Lees de etiketten van je schoonmaakmiddelen

Zorg dat je voor elke klus de juiste hulpmiddelen kiest. Zo sta je niet een half uur onnodig hard te boenen om die ene vlek te verwijderen of gebruik je per ongeluk een middel dat niet geschikt is voor het oppervlak dat je wilt reinigen. Ook belangrijk is om schoonmaakmiddelen te kiezen zónder schadelijke ingrediënten. Sommige middelen zijn belastend voor het milieu en de gezondheid. Meng ook nooit zomaar schoonmaakmiddelen met elkaar! Er kunnen dan giftige dampen ontstaan die gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Controleer de etiketten van de producten en volg de instructies, zo zorg je dat je ze op een veilige manier gebruikt en bewaart. Gevarenpictogrammen maken duidelijk wat voor een schade het product je gezondheid of het milieu kan toebrengen. Gebruik het liefst milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen met een officieel milieukeurmerk. In ons assortiment vind je een groot aanbod goede, groene schoonmaakmiddelen. 



Voor een schone vloer

Bespaar energie met deze schoonmaaktip

Je vriezer ontdooien is zo'n typisch klusje wat soms maanden op het lijstje blijft staan. Het is echt aan te raden om eens per jaar je vriezer te ontdooien. De hoeveelheid ijs wordt anders steeds dikker, waardoor er minder opslagruimte is en het apparaat minder goed gaat werken. Bovendien is het ontdooien van je vriezer energiebesparend. Twee millimeter ijs aan de binnenkant zorgt er al voor dat een vriezer tien procent meer energie verbruikt!

Zo doe je het: maak de vriezer leeg en haal de stekker eruit. Zet een bakje met kokend water in de vriezer, hierdoor smelt het ijs sneller. Krab het ijs los. Zorg dat het water opgevangen kan worden. Dit kan je doen door theedoeken op de bodem te leggen of een lekbak voor de vriezer te zetten. Als de vriezer ontdooit is, kan je hem schoonmaken met wat warm water en soda.

Zeg gedag tegen kalkaanslag

Zie je veel wittige vlekken op kranen, tegels of in de wasbak? Dat is kalkaanslag en het kan behoorlijk hardnekkig zijn. Vooral badkamers hebben hier last van. Gelukkig zijn er diverse manieren om de aanslag te verwijderen. En de kans is groot dat een deel van de  hulpmiddelen gewoon in je keukenkastje staat! Zo is natuurazijn een goed middel om kalkaanslag mee te verwijderen. Meng een emmer voor de helft met water en de andere helft met azijn. Je kunt het mengsel ook in een plantenspuit doen. Met een sponsje kan je de aanslag wegschrobben. Een waterkoker en koffiezetapparaat moeten ook elke paar maanden ontkalkt worden. Natuurazijn werkt hier perfect voor!

Ook citroensap is een goed middel tegen kalkaanslag. Laat citroensap in een doek of stuk keukenpapier trekken en leg het vervolgens op de plek met kalkaanslag. Na ongeveer anderhalf uur intrekken kan je de doek weghalen. Een beetje soda (zuiveringszout) op een sponsje doet ook wonderen. 

Bekijk ook

DIY: Schoonmaak-middelen

5 basisrecepten voor je eigen ecologische schoonmaakmiddelen
Duurzaam, budgetvriendelijk en (micro)plasticvrij schoonmaken doe je door je eigen schoonmaakmiddelen te maken! Bekijk onze basisrecepten.