Inmaken - receptenboek

Merk: Boekhuis

39,99 per stuk incl. btw
Aantal
De bezorgkosten voor deze producten zijn € 5,95
Gratis verzonden vanaf € 49,-

Levertijd: 1 werkdag
Op werkdagen voor 15u besteld = morgen in huis

PostNL
Bezorging met PostNL
Track & Trace link per mail

Nederland
Land van herkomst: Nederland

Bekijk hier meer producten van het merk Boekhuis
Boekhuis logo
Artikelnummer: 9789038808826

Bekijk alles van Boekhuis >
Bekijk meer: Cadeauideeën >

Kookboek - Inmaken en Conserveren Jonah Freud en Noni Kooiman

Het inmaken verdween de laatste decennia uit onze keukens, omdat we tegenwoordig het hele jaar door vrijwel ­alle ingrediënten kunnen kopen die we willen – ze worden ingevlogen of verscheept uit warme landen. De interesse in lokale seizoensproducten neemt de afgelopen jaren echter toe. Wie in de winter aardbeien van Nederlandse bodem wil eten, dient ze zelf in de zomer te conserveren.
 
Inmaken was twee generaties geleden een heel ­normale taak in het huishouden. In de seizoenen waarin je veel rijpe groente en fruit tot je beschikking had, maakte je een groot deel in voor de rest van het jaar.
 
Jonah Freud en Noni Kooiman geven in dit boek meer dan driehonderd recepten om fruit en groenten, maar ook vlees en vis in te maken en daarmee te bewaren voor later. Van kwetsenchutney en aardbeienjam tot het zelf inleggen van ansjovis en een pickle van watermeloenschil. Met het boek Inmaken kan iedereen thuis aan de slag.
  • Afmetingen  27,8 x 19,9 x 3,7 cm
  • Aantal pagina's  400 pagina's
  • Met illustraties
  • Uitgeverij  Nijgh & van Ditmar
 

Productspecificaties Inmaken - receptenboek

Het Parool Plus Interview

Ruim 300 inmaakrecepten: ‘Je kunt alles in een pot stoppen’ is een artikel van Charlotte Kleyn17 augustus 2020,
Zuurkool, gemberbier, gekonfijte artisjokharten: Noni Kooiman (27) en Jonah Freud (58) geven in Inmaken ruim 300 inmaakrecepten met veelal lokale ingrediënten. ‘Als je doorhebt hoe het werkt, kun je zelf van alles gaan proberen.’
 
“Je kunt alles in een pot stoppen: groente, fruit, noten en kruiden, maar ook vlees, vis, kaas en eieren, en het wordt allemaal ontzettend lekker. Dat was de grootste ­verrassing tijdens het maken van dit boek. Inmaken is ook heel simpel en de perfecte manier om eten te bewaren. Je kunt makkelijk tussendoor wat overgebleven bloemkool in het zuur zetten, of bramen plukken en er jam van maken,” zegt kok en foodstylist Noni Kooiman. Ze schreef met ­Jonah Freud, eigenaar van De Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk, een boek met ruim driehonderd ­inmaakrecepten. Van klassiekers als zuurkool, aardbeienjam en appelmoes tot gekonfijte artisjokharten, gemberbier en Perzische worteljam.
 
“Inmaken was twee generaties geleden een heel ­normale taak in het huishouden,” zegt Freud. “In de seizoenen waarin je veel rijpe groente en fruit tot je beschikking had, maakte je een groot deel in voor de rest van het jaar. Ik weet nog dat ik dat voor het eerst zag, veertig jaar geleden, bij de opa en oma van mijn echtgenoot. Zij hadden een klein lapje grond achter hun huis en maakten in de zomer altijd potten snijbonen op zout, jam en meer.”
 
Het inmaken verdween de laatste decennia uit onze keukens, omdat we tegenwoordig het hele jaar door vrijwel ­alle ingrediënten kunnen kopen die we willen – ze worden ingevlogen of verscheept uit warme landen. De interesse in lokale seizoensproducten neemt de afgelopen jaren echter toe. Wie in de winter aardbeien van Nederlandse bodem wil eten, dient ze zelf in de zomer te conserveren.
 
“Het viel me op dat het laatste Nederlandse boek over ­inmaken in de jaren zeventig verscheen, bijna vijftig jaar geleden dus. Er kwamen wel inmaakboeken uit, maar dat waren vertalingen uit het Engels en Frans, met andere ­lokale ingrediënten en klassieke inmaakrecepten dan we hier kennen. Ik liep al drie, vier jaar met het idee rond om er zelf een boek over te maken, en vroeg vorig jaar of Noni mee wilde doen,” zegt Freud.
 
Experimentele toer
Kooiman werkt sinds haar zeventiende in professionele keukens, waaronder de Rose Bakery in Parijs en Toscanini, de Plantage en Vuurtoreneiland in Amsterdam. Nu verzorgt ze de desserts en patisserie in Bar Boeket in Noord, het restaurant dat haar vriend in juni opende. Inmaken is Kooimans eerste boek, Freud heeft er al een paar op haar naam staan. “Ik vroeg Noni omdat ik graag met jonge mensen werk, die houden me scherp. Mijn kinderen werken ook in de culinaire wereld en zo ken ik een hele bups goede jonge mensen uit het vak. De samenwerking ging heel goed en smaakte naar meer.” Kooiman: “In principe zorgde Jonah voor de klassieke recepten en ging ik meer op de experimentele toer. En we hebben in Jonah’s huis in Frankrijk een week lang samen recepten getest.”
 
Ruim een jaar deden de auteurs over hun boek, om zo ­ingrediënten uit alle seizoenen te kunnen gebruiken. “Alle gebruikte producten in Inmaken groeien in Nederland, op een paar uitzonderingen na, zoals citroenen en perziken. Hoewel, die vind je nu ook vaker bij mensen in de tuin, want we krijgen steeds meer een mediterraan klimaat. Maar er staan geen recepten in voor tropische vruchten als bananen of ananas,” aldus Kooiman.
 
Oogstkalender
Het boek is strak opgemaakt, zonder toeters en bellen. Met simpele foto’s van een beetje chutney, een ingelegd bloemkoolroosje of twee sardientjes in zout. “We wilden geen potten in beeld, dat ligt te veel voor de hand bij een inmaakboek. Dus bedacht de vormgever, Tariq Heijboer, alles in te scannen, zodat je alleen de inhoud ziet,” zegt Kooiman. Freud: “De simpelheid in het design past bij de eenvoud van de recepten. We vonden het belangrijk dat het boek voor iedereen is, niet alleen voor mensen die al veel van koken weten. De meeste recepten zijn daarom heel makkelijk. Bovendien: als je doorhebt hoe het werkt, kun je zelf van alles gaan proberen. Wij geven slechts de handvatten, waaronder een oogstkalender en inmaakschema, zodat je ziet welke technieken je kunt toepassen bij welke ingrediënten.”
 
De belangrijke eerste les bij inmaken, is dat je de potten moet steriliseren: verhitten boven 100 ºC, om bacteriën te doden. “Tijdens het testen mislukte er bij mij weleens wat, en dat kwam eigenlijk altijd doordat ik niet schoon genoeg had gewerkt. Elke bacterie die achterblijft, kan voor een ­bedorven pot zorgen,” zegt Freud.
 
Als je goed en schoon werkt, blijven veel ingemaakte ­producten maandenlang goed. Inmaken is daarom een belangrijke manier om voedselverspilling tegen te gaan. “En een makkelijke: het hoeft echt niet veel tijd te kosten. Daarbij heb je geen mooie groente en fruit nodig als je gaat inmaken, want de rijpste exemplaren zijn juist het lekkerst. En als er een lelijk plekje op een vrucht zit, snijd je dat er gewoon af. Weggooien hoeft echt niet,” aldus Kooiman. Freud vult aan: “We willen lezers aansporen om niet de perfecte gladde supermarktgroenten te kopen, maar op de markt of in mediterrane winkels op zoek te gaan naar de op het oog overrijpe ingrediënten.”
 
Fermenteren
Lokale ingrediënten uit het seizoen gebruiken en niets weggooien: inmaken past binnen de huidige ­culinaire trends. “Voedselverspilling tegengaan – vaak onder de naam ‘no waste’ – is al een trend, net als boeken over fermenteren. Maar dat is behoorlijk voor de vergevorderde thuiskok: geen hond die niet fanatiek kookt, weet wat ­fermenteren is. Terwijl inmaken een heel toegankelijke manier van voedsel bewaren is. We hebben wel wat ­fermenteerrecepten in ons boek, hoor. Maar de meeste ­lezers zullen bij zuurkool niet aan fermenteren denken, maar gewoon aan zuurkool: kool die je bewaart voor de rest van het jaar,” zegt Freud.
 
Wie wil beginnen met inmaken, zit juist deze periode ­helemaal goed. “Het einde van de zomer is de drukste tijd van het jaar. Er is vooral veel rijp fruit, denk aan pruimen, druiven, bessen, bramen en tomaten. En over een maand zijn er appels, peren en kweeperen,” zegt Kooiman. Zij zit dit jaar nog wel even goed, want haar schuur staat vol met bijna driehonderd potten, die over zijn van het testen. Freud: “In mijn huis in Frankrijk heb ik veel fruit- en notenbomen en bessenstruiken, dus hier maak ik veel in. Ik zie inmaken ook als een vorm van ontspanning. Het geeft veel rust om lekker in pannen te roeren, potten te vullen en etiketjes te plakken. En je houdt er nog een kast vol voorraden aan over ook.”


Boekhuis

Bij Eco-Logisch hebben we de beste boeken voor een milieubewuster leven op een rijtje gezet, speciaal voor jou. Duik even weg in een goed boek en leer meer over de prachtige natuur, groene energie, heerlijke gerechten en mooiste wandelingen. Laat je inspireren en motiveren om ook milieubewuster te leven.

Boekhuis
Vraag hier een offerte aan voor grote aantallen, producten met bedrukking of een speciaal project:



Inmaken - receptenboek

Stel hieronder een vraag over dit product of geef je mening! Zo help je meteen iedereen die op zoek is naar een goed duurzaam alternatief.

Maak een keuze*:
Naam*: E-mail adres*: Reactie*:



De prijs van de verf is afhankelijk van de gekozen kleur. Wanneer je een kleur selecteert wordt de prijs automatisch aangepast. Bij elke kleur staat de prijsgroep vermeld. Wanneer je op een kleur klikt, zie je direct de prijs.

Bekijk hier de prijzen per kleurgroep

Kies een kleur




Rood
Oranje
Geel
Groen
Blauw
Paars
Bruin
Grijs
Wit